Livre
Néerlandais

Vrijgevochten

Thea Beckman (auteur)

Vrijgevochten

Public cible:
12-14 ans et plus

Commentaires

Op avontuur met streepje geschiedenis

De verbeeldingskracht van Thea Beckman (75) (zeker als het om historische romans gaat) is verbazingwekkend. In Vrijgevochten verhuizen we naar begin 18de eeuw waar een jonge Zeeuw op zee gekaapt wordt door zeerovers.

Jasper Lievenszoon de Bonte noemt zichzelf een gelukskind. Omdat hij op nieuwjaarsdag geboren werd. Een vrolijke jongen die er voorts niet bij stilstaat dat zijn moeder bij zijn geboorte sterft, dat hij uitbesteed wordt in een andere familie en als twaalfjarige terug naar zijn vader moet om de timmermansstiel te leren. Zelf gelooft hij vast in zijn goede ster: hij stierf immers niet aan pokken of pest, hun Zeeuwse dorp Zierikzee werd overspoeld maar hij bleef zelf gespaard, en zelfs als hij leert timmeren raakt hij geen vinger of teen kwijt.

Als vijftienjarige vraagt hij zijn vader toestemming om matroos te worden. Zijn norse vader heeft het moeilijk om zijn gevoelens te uiten, maar Jasper begrijpt toch dat zijn vader om hem geeft, hem slechts node laat gaan. En dan beginnen de grote avonturen.

Jasper komt op een fraaie driemaster terecht die op weg is naar Lissabon en Cadiz. Voorbij Lissabon wordt de logge driemaster gepraaid door een roversschip en naar Tunis gesleept…Lire la suite

Jasper wordt geboren op 1 januari 1705: een nieuwjaarskind, van wie gezegd wordt 'dat die altijd geluk hebben'. Als vijftienjarige jongen monstert hij 'als duvelstoejager' aan op de Anna-Maria, een schip dat koers zet richting Lissabon en Cádiz. Onderweg wordt het schip gekaapt door Tunesische zeerovers, waarna de bemanning wordt verhandeld op de slavenmarkt van Tunis. Vele avonturen volgen: woestijnveldtocht, gevechten met Berbers, gewond raken, weer genezen en uiteindelijk als galeislaaf terechtkomen op een Tunesisch kaperschip, waar muiterij uitbreekt! Een verhaal over reizen op zee, gewoonten van een ander volk in een andere eeuw, over de kracht van vriendschap, die zelfs in de meest penibele situaties aanwezig blijkt te zijn. In vergelijking met 'Saartje Tadema' heeft de auteur hier minder uitweidingen nodig: zij vertelt vlot en kernachtig en houdt een enorme vaart in het verhaal. Haar taalgebruik is rijk, gevarieerd en begrijpelijk. Ze heeft zich goed gedocumenteerd. Een spannen…Lire la suite

À propos de Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Polygoon Hollands Nieuws

Théa Beckmann-Petie, connue sous le pseudonyme de Thea Beckman, née le 23 juillet 1923 à Rotterdam et morte le 5 mai 2004 à Bunnik, est une écrivaine néerlandaise de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Thea Beckman naît le 23 juillet 1923 à Rotterdam. Dès le plus âge, elle sait qu'elle veut devenir écrivaine. Adolescente, elle écrit des histoires et des morceaux de musique. Elle étudie la psychologie sociale à l'Université d'Utrecht.

Elle a écrit plusieurs romans dont le plus connu, Kruistocht in spijkerbroek, (en anglais Crusade in jeans), qui s'inspire de la croisade des enfants de 1212,a obtenu le prix Gouden Griffel. Ce roman a été adapté dans…En lire plus sur Wikipedia