Livre
Néerlandais

Veertien

Tamara Bach (auteur), Esther Ottens (traducteur)
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Titre
Veertien
Auteur
Tamara Bach 1976-
Traducteur
Esther Ottens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Vierzehn
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2018
104 p.
ISBN
9789045121260 (hardback)

Commentaires

Puberverwarring voor alle leeftijden

NOVELLE. De Duitse Tamara Bach heeft met typische ingrediënten een bijzondere pubernovelle geschreven.

Bé komt na twee maanden ziekte van Pfeiffer en een zomervakantie terug op school. Haar vriendinnen doen geheimzinnig over iets dat ze hebben meegemaakt tijdens een verregende klassenreis naar Polen. Zelf is ze onlangs voor het eerst gekust. Ook zijn haar ouders een paar maanden geleden gescheiden, maar dat hebben ze vanwege haar ziekte pas net verteld.

Klinkt als de gebruikelijke ingrediënten voor pubergepruttel, en dat zijn het ook. Wat de novelle Veertien van Duitse schrijver Tamara Bach (1976) zo indrukwekkend maakt, is haar indringende stijl en beheersing van vorm en compositie.

Het boekje is maar honderd kleine bladzijden dik en speelt zich in één dag af. Toch wordt lang niet alles verteld. Wat er op de ansichtkaart staat die Bé in de loop van de dag ontvangt en die zo'n indruk op haar maakt, weten we aan het einde nog steeds niet.

Bach richt zich rechtstreeks tot de lezer, alsof die Bé is. De stijl is dan weer korta…Lire la suite

Indringende pubernovelle

Bé komt na twee maanden ziekte van Pfeiffer en een zomervakantie terug op school. Haar vriendinnen doen geheimzinnig over iets dat ze hebben meegemaakt tijdens een verregende klassenreis naar Polen. Zelf is ze onlangs voor het eerst gekust. Ook zijn haar ouders een paar maanden geleden gescheiden, maar dat hebben ze vanwege haar ziekte pas net verteld.

Klinkt als de gebruikelijke ingrediënten voor pubergepruttel, en dat zijn het ook. Wat de novelle Veertien van Duitse schrijver Tamara Bach (1976) zo indrukwekkend maakt, is haar indringende stijl en beheersing van vorm en compositie. Het boekje is maar honderd kleine bladzijden dik en speelt zich in één dag af. Toch wordt lang niet alles verteld. Wat er op de ansichtkaart staat die Bé in de loop van de dag ontvangt en die zo'n indruk op haar maakt, weten we aan het eind nog steeds niet.

Bach richt zich rechtstreeks tot de lezer, alsof die Bé is. De stijl is dan weer kortaf en direct, dan weer dromerig en afwezig. De leerkrachten noemt ze naar gelang het vak 'wiskundepersoon' of 'Engelspersoon'; alleen vrienden en vriendinnen hebben namen. Dialogen parafraseert ze deels, waardoor de lezer niet goed kan onderscheiden waar gedachten eindigen en gesprekken beginnen.

Het effect: alsof de lezer er zelf bij is, inclusief de verwarring, inclu…Lire la suite

Het verhaal laat één dag uit het leven van de 14-jarige Berenice zien: de eerste schooldag na de zomervakantie. In de vakantie is veel veranderd voor Bé. Ze was een tijd erg ziek, haar vader stichtte een nieuw gezin en Bé werd voor het eerst verliefd. In zeer korte zinnen en een zakelijke vertelvorm ervaart de lezer hoe Bé’s dag eruitziet. Het verhaal wordt in de tweede persoon verteld vanuit een auctoriaal perspectief. Dit schept zeker in het begin wat afstand, maar is tegelijkertijd bijzonder en vernieuwend. En schijn bedriegt: de zakelijke, beknopte stijl laat veel ruimte voor poëtische beschrijvingen waarmee zo veel meer gezegd wordt dan wat er staat, zoals in de zin ‘Vanille-ijs in je buik’. Het schijnbaar simpele verhaal, met schijnbaar simpele middelen verteld, is in werkelijkheid een groots verhaal over opgroeien, relaties en je als puber staande houden in een turbulente wereld. Gedurfd en prachtig. Werd in 2017 genomineerd voor de Deutsche Jugendliteraturpreis. Vanaf ca. 13 j…Lire la suite