Livre
Néerlandais
Na een noodlottige crisis neemt het leven van een man een geheel nieuwe wending en wijdt hij zich volledig aan zijn dochtertje.
Titre
Kalme chaos
Auteur
Sandro Veronesi
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Caos calmo
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2008
414 p.
Note
Is vervolgd door Zeldzame aarden (dl. 2)
ISBN
9789044608434 9789044611748

Commentaires

Je zult vandaag maar een nieuwe man zijn: je hebt net onder de knie hoe je de pamper van je jongste bengel moet verversen en dan blijken de vrouwen opeens de voorkeur te geven aan de metroseksueel. U weet wel: het type man dat er niet voor terugschrikt zijn smoelwerk met evenveel sponsjes en producten te schrobben als waarmee je doorsnee een pan met bakresten te lijf gaat. Niet zo verwonderlijk dus dat de eerste doortrapte exemplaren van de inmiddels uitgerangeerde nieuwe man sinds kort ook in de literatuur opduiken: vaders die hun kroost voor alle gevaren en pijnen van de wereld willen behoeden, of ze dat nu doen door zich met hun kinderen in een flatje te verschansen, zoals Peter Terrin in Blanco, of door het vriendje van hun dochter aan te zien voor een moslimterrorist, zoals Arnon Grunberg in Tirza. Of, zoals Sandro Veronesi in het pas verschenen Kalme chaos, door als een lijfwacht post te vatten voor de school van hun dochtertje.
Die kalme chaos dient zich nochtans met een mo…Lire la suite
Sandro Veronesi (1959) is een in Italië gevierde en bekroonde schrijver. In Nederland maakte hij naam met "In de ban van mijn vader". "Kalme chaos" vertelt het verhaal van een succesvolle zakenman die na het redden van een vrouw uit zee en het tegelijkertijd verliezen van zijn eigen vrouw, zich helemaal stort op de opvoeding van zijn dochtertje en daarbij alle maatschappelijke conventies achter zich laat. Hij bivakkeert overdag in zijn auto voor haar school, gaat niet meer naar zijn werk etc. Aan verdriet lijkt hij niet toe te komen. Wel komt iedereen zijn leed bij hem onderbrengen. Veronesi goochelt met verhalen en stijlen, maakt het onaannemelijke volstrekt acceptabel en schetst een bizar beeld van onze normale samenleving, met humor, passie en virtuositeit. Een zeer verrassend en spannend boek, dat zoveel ideeën herbergt dat de lezer nog lang stof tot nadenken heeft, terwijl hij ook gewoon een spannende roman gelezen heeft. Een briljant boek, verwant aan het werk van Niccolò Ammani…Lire la suite

À propos de Sandro Veronesi

Sandro Veronesi, né le 1er avril 1959 à Prato, en Toscane (Italie), est un écrivain et scénariste italien, lauréat du prix Strega en 2006 et en 2020, du prix Femina étranger pour Chaos calme et du prix Flaiano (2011) pour XY.

Biographie

Après l'obtention d'un diplôme d'architecture à l'université de Florence, Sandro Veronesi s'est tourné vers l'écriture. À 25 ans, il publié son premier livre, Il resto del cielo, sa seule incursion dans le domaine de la poésie.

Dans ses premiers romans, où se perçoit l'influence de l'écrivain américain Thomas Pynchon, l'écrivain italien se penche sur les difficiles relations entre père et fils. C'est le cas de Les Vagualâmes (Gli sfiorati), paru en 1990, adapté au cinéma en 2011 par Matteo Rovere. Dans son quatrième roman, La Force du passé (La f…En lire plus sur Wikipedia