Livre
Néerlandais

Sprookjes met de kleur van henna : uit Bulgarije, Marokko en Turkije

Riet Wille (auteur), Arevik D'Or (dessinateur)

Sprookjes met de kleur van henna : uit Bulgarije, Marokko en Turkije

Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Een houthakker blijft in bed liggen in de hoop dat het geluk hem vindt. En een prins wordt verliefd op zijn zus. Zestien sprookjes uit Turkije, Marokko en Bulgarije worden naverteld in korte zinnen en soms op rijm. Met gestileerde kleurrijke illustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Niveau de lecture
AVI E5, AVI 6
Titre
Sprookjes met de kleur van henna : uit Bulgarije, Marokko en Turkije
Auteur
Riet Wille
Dessinateur
Arevik D'Or
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2019
159 p. : ill.
ISBN
9789462914384 (hardback)

Commentaires

Mooi verzorgde bundel met zestien volksverhalen of sprookjes uit de 'Henna'-landen. Ze gaan onder meer over de houthakker die thuis in bed blijft liggen in de hoop dat het geluk hem vindt, de prins die verliefd wordt op zijn zus, en de kale jongeman die na het trouwen met de dochter van de Sultan nooit meer kaalkop genoemd wordt. Deze verhalen zijn afkomstig uit Bulgarije, Marokko en Turkije. Ze zijn herschreven in korte zinnen en vrij eenvoudige taal, sommige zinnen rijmen. De letters zijn groot, tekst in rijmvorm wordt in het rood stijlvol weergegeven in aparte alinea’s. Achterin is een lijst met moeilijke woorden en een bronnenlijst toegevoegd. De bundel bevat verhalen die doen denken aan in Europa bekende sprookjes als Assepoester, Vrouw Holle (Rommada) en Tafeltje dekje (De Geest van de Zee). De verhalen worden vergezeld van ook paginagrote kleurenillustraties in diverse technieken van veelal gestileerde mensen en dieren. AVI-E5. Met thema’s als oorlog, het bloed dat vloeit en he…Lire la suite

Sprookjes met de kleur van henna

Deze sprookjesbundel bevat zestien sprookjes uit Turkije, Marokko en Bulgarije. De sprookjes werden aangepast voor lezers die lezen op AVI E5 (niveau eind 3de leerjaar) door Riet Wille en voorzien van illustraties door de Armeense Arvik d’Or.

Door de vereenvoudiging van de tekst zijn sommige verhalen soms moeilijk te volgen. Er valt essentiële informatie weg waardoor het verhaal niet meer helemaal klopt. Verder werd er gekozen om te spelen met de vorm en plaatsing van de letters. Sommige woorden zijn vetgedrukt, bij sommige zinnen wordt een speciale uitlijning gebruikt, en langere tekstdelen die gesproken worden door een personage zijn in het rood gedrukt. Hierdoor komt er wat variatie in de tekst en is het makkelijker om voor te lezen. Maar de tekst blijft het zwakke deel van het boek.

De illustraties werden telkens in dezelfde stijl gemaakt, maar zijn uiteenlopend van grootte en kleur. Bij sommige sprookjes zijn het enkel (erg mooie) pentekeningen die een kl…Lire la suite