Livre
Néerlandais

Ik word een boterbloem

Riet Wille (auteur), Kristien Aertssen (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Titre
Ik word een boterbloem
Auteur
Riet Wille
Dessinateur
Kristien Aertssen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2015
71 p. : ill.
Note
Deze bundel bevat nieuwe, oude en herwerkte gedichten uit Als de koeien bloeien ; Wie dit leest, wordt een beest ; Voor nu en nog heel lang ; Kwam dat zien! Kwam dat zien! ; Wie heeft hier met verf lopen smijten?
ISBN
9789462910003 (hardback)

Commentaires

Fijne dichtbundel voor beginnende lezers, met een duidelijke opbouw in leesniveau. De eerste gedichten bestaan uit enkele woorden en klanken (AVI-Start), gevolgd door korte teksten op rijm, waarna gedichten volgen met een kop en een staart. De auteur speelt veel met klanken en letters, en met typografie. Taal- en klankspelletjes en grappige constateringen wisselen elkaar af. De vrolijke en speelse illustraties in kleur ondersteunen de tekst, en helpen zodoende bij de abstractere gedichten de jonge lezers op weg. De teksten zijn gerangschikt op onderwerp, zoals naar school, de boerderij, de keuken en de natuur, met een handige inhoudsopgave achterin. Een deel van de gedichten verscheen eerder in andere bundels. De Vlaamse auteur heeft inmiddels een groot aantal dichtbundels en boeken voor jonge lezers op haar naam staan. Stevige, verzorgde uitgave. Vanaf ca. 6 jaar.

Ik word een boterbloem

Dit boek vol korte versjes en gedichtjes is een zeer verzorgde uitgave. Het is een meegroeiboek met verschillende niveaus: van de beginnende lezertjes tot de reeds meer gevorderden (AVI 1 tot 6). De herkenbare thema's zijn heel verscheiden: ik, naar school, naar boer stan, naar het strand, naar de keuken, naar boven en naar de boterbloemen. Het is niet alleen een leesboek, er zijn heel wat leuke tekeningen die zeker zullen boeien. De illustratrice voegt nog details uit haar eigen verbeelding toe aan de tekstjes. De vormgeving is helemaal niet saai en er wordt volop gespeeld met woorden. Een aantrekkelijk boekje om met veel enthousiasme samen met je kind te lezen. De bundel bevat zowel nieuwe als herwerkte gedichten.