Livre
Néerlandais

Zoenoffer

Pieter Aspe (auteur)
Dans la série:
Genre:
Als er een man wordt vermoord in een park waar veel homo's komen, zoekt de politie van Brugge de dader in die richting.
Titre
Zoenoffer
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2001
289 p.
ISBN
90-223-1575-4

Commentaires

Een bunker voor Picasso

"Het overbodige is zeer noodzakelijk." Met deze uitspraak van Voltaire begint Zoenoffer, de jongste thriller van Pieter Aspe. Een dubbelzinnige uitspraak en heel toepasselijk op dit misdaadverhaal. Want je kunt over Zoenoffer alles en het tegengestelde daarvan beweren, het bewijzen, en bovendien ook nog je gelijk halen. Aspe, die toch wel houdt van een beetje chaos, dubbelzinnigheid en verwarring zal zich in de handen wrijven. Wat moet de gemiddelde lezer denken van een misdaadverhaal waar zomaar tussen de regels door, en met dank aan de Franse filosoof René Girard, gezegd wordt dat "de mimetische begeerte de grondslag vormt van iedere vooruitgang"? Of dat metabletica, de leer van het toeval, verwant is met de wet van Murphy?

Irriterend? Pretentieus? Ironisch? Aspe weet natuurlijk ook wel dat dit soort vulling hem geen 150.000 exemplaren doet verkopen. Daarvoor zijn geen binnenpretjes nodig, maar regelrechte humor: "Liefde is de afwas doen als je vrouw heeft gekookt, las Van In hard…Lire la suite

ETA-terroristen bedreigen Brugse binnenstad

ANTWERPEN - Voor 'Zoenoffer', de achtste thriller met commissaris Pieter van In en diens partner onderzoeksrechter Hannelore Martens, zocht Pieter Aspe inspiratie bij het ETA-terrorisme en het Brugse kunstpatrimonium. Leuk om lezen, maar zeker niet Aspes beste.

De jongste Aspe geeft je hetzelfde gevoel als de oude broek die je gebruikt om in de tuin te werken. Je voelt je er comfortabel in, weet amper dat je ze draagt, maar wanneer er onverwachts iemand aan je voordeur belt, had je toch liever iets anders aangehad.

Voor wie al meer Aspe-thrillers heeft gelezen, verloopt de hernieuwde kennismaking met Martens, Van In en diens trouwe assistent Guido Versavel in Zoenoffer aangenaam en comfortabel. Versavel heeft wel wat problemen met zijn vriend en Van In drinkt nog altijd veel te veel, maar daar staat tegenover dat Martens erg goed nieuws heeft gekregen. Alleen krijgt de relatie tussen de onderzoeksrechter en de commissaris een onverwacht hoog In de gloria-gehalte door hu…Lire la suite

Pieter Aspe : Zoenoffer

Pieter Aspe moet met 'Zoenoffer' zowat aan zijn tiende misdaadroman toe zijn. Die thrillers gaan er als zoetje broodjes in, het genre is bij de tijd en Aspe kruidt de actie ook altijd met een grove snuif erotiek.
Wij ontmoeten opnieuw commissaris Van In die zich samen met zijn Hannelore opmaakt om naar een feestje te gaan. Hij gromt als gebruikelijk maar wordt bij het wachten gunstig gestemd omdat Hannelore niks onder haar avondjurk draagt en dat zal later van pas komen. Anders is het gesteld met de zielenpoot Jos Viaene die in het Minnewaterpark vermoord wordt.
Gezien de reputatie van het park wordt dat aanvankelijk gezien als een afrekening tussen pottenrammers en homoseksuelen maar Viaene stond op het punt de geheimen van het alarmsysteem van de Brugse musea aan een internationale dievenbende te versjacheren en dankzij de speurneus van Van In komen wij zelfs bij een splintergroep van de ETA uit, die een politieke aanslag beraamt.
Pieter Aspe is als museumsuppoost be…Lire la suite

Als er een man wordt vermoord in een park waar veel homo's komen, zoekt de politie de dader in die richting. Het blijkt dat de man op de hoogte was van het veiligheidssysteem van enkele musea waar een tentoonstelling wordt gehouden over Spaanse kunst. Ondanks de veiligheidsmaatregelen wordt een beroemd werk gestolen. Steeds blijkt een Spaanse diplomaat op de een of andere manier betrokken te zijn bij de gebeurtenissen. Uiteindelijk ontdekt de politie dat het gaat om een wraakactie waarbij de dochter van de Spaanse premier het slachtoffer dreigt te worden. In dit misdaadverhaal dat in Brugge speelt, is de hoofdrol weggelegd voor commissaris Van In. Hij rookt en drinkt te veel, en is gelukkig met onderzoeksrechter Hannelore die zorgt dat de nodige papieren voor huiszoeking e.d. klaar liggen. Het is een spannend verhaal waarbij de lezer oplettend moet blijven omdat het motief van de dader heel anders blijkt te zijn dan men vermoedt. Duidelijke druk.

À propos de Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Image by PieterDP

Pieter Aspe (nom de plume de Pierre Aspeslag) est un écrivain belge de langue néerlandaise, né à Bruges le 3 avril 1953 et mort le 1er mai 2021 dans la même ville.

Biographie

Il fait ses études secondaires au Sint-Leocollege de Bruges. Il entame à l'université de Gand des études de sociologie qu'il abandonne aussitôt pour se marier.

Ensuite il exerce de nombreux métiers : éducateur, négociant en vins, vendeur en grains et céréales, employé dans une entreprise textile et dans une caisse de mutualité, saisonnier à la police maritime, photographe et enfin concierge de la célèbre basilique du Saint-Sang de Bruges, fonction qu'il occupe 12 ans pendant lesquels il se met à écrire pour se changer les idées.

En 1976, i…En lire plus sur Wikipedia