De eenzaamheid van de priemgetallen

Paolo Giordano (auteur), Mieke Geuzebroek (traducteur), Pietha De Voogd (traducteur)
Titre
De eenzaamheid van de priemgetallen
Auteur
Paolo Giordano
Traducteur
Mieke Geuzebroek Pietha De Voogd
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
La solitudine dei numeri primi
Édition
26
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2009
318 p.
ISBN
9789023434962 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Priemgetallen zijn alleen deelbaar door 1 en door zichzelf. Ze staan op hun plaats in de oneindige rij natuurlijke getallen, zoals allemaal tussen twee ingeklemd, maar verder uit elkaar dan de andere. Het zijn argwanende, eenzame getallen en daarom vond Mattia ze prachtig."

Mattia Balossino is een van de twee hoofdpersonen in deze alleszins overweldigende debuutroman van de kortgeleden afgestudeerde fysicus Paolo Giordano (1982), die daarmee vorig jaar de belangrijkste literaire prijs in Italië, de Premio Strega, in de wacht sleepte. Zijn tegenspeelster is Alice Della Rocca en beiden zijn ? twintigers op het ogenblik dat Mattia zijn bedenkingen maakt ? nooit nauwer verbonden geweest. "Vlak bij elkaar, maar niet dicht genoeg om elkaar te raken", weet Mattia die, evenals Alice, kampt met een onoverkomelijk jeugdtrauma dat elke reële toenadering, behalve in het groteske, onmogelijk zal maken.

Als uiterst fijngevoelige kinderen, die tevergeefs probeerden aan het oververhi…Lire la suite
Alice is een jong meisje dat door haar ouders verplicht wordt om te gaan skiën. Zij haat het, breekt een been en komt naast de piste terecht. Zij draagt er haar hele leven de gevolgen van. Mattia is een hoogbegaafde jongen, die een zwakzinnige zus heeft. Om niet af te gaan op een feestje van vrienden laat hij haar alleen achter in het park. Zij verdwijnt en zal nooit teruggevonden worden. Dit is het voorspel van deze Bildungsroman van Alice en Mattia. We volgen hen als kind, als puber, als volwassene. Ze zijn tot elkaar aangetrokken, zoals tweelingpriemgetallen (11 en 13, 17 en 19 enz.), maar ze slagen zij er niet in om echt in contact met elkaar te komen. De twee jongeren zijn elk met hun eigen problemen bezig. Voor hun angsten is er geen oplossing, omdat ze niet in staat zijn de realiteit te aanvaarden zoals ze is. Het einde van het boek is weinig idyllisch, ja zelfs beangstigend. Deze debuutroman van de Italiaanse fysicus (1982) was een schot in de roos; hij won er in 2008 de belan…Lire la suite

À propos de Paolo Giordano

  • Paolo Giordano (1962-2021), musicien italien
  • Paolo Giordano (né en 1982), écrivain italien
En lire plus sur Wikipedia