Commentaires

Een mens is nooit alleen

ROMAN. Paolo Cognetti's De acht bergen was een van de beste romans van 2017. In het eerder geschreven maar nu pas gepubliceerde De buitenjongen neemt hij ons opnieuw mee de bergen in.

Wat ontvluchten we anders dan onszelf wanneer we ons huis verlaten, vraagt de naamloze verteller uit Paolo Cognetti's De buitenjongen zich af. Hij is een schrijver van dertig die met een writer's block kampt, er niet meer in slaagt tot rust te komen in Milaan en daarom voor acht maanden een almhut huurt in de Alpen, op 1.900 meter hoogte. Hij hoopt er zijn leven opnieuw in eigen handen te kunnen nemen en niet langer geleefd te worden door zijn omgeving.

De eerste dagen voelt hij zich ontheemd, maar daarna valt alles in de plooi en weet hij niet wat eerst te doen. Hij vult de kaart van het gebied aan, maakt een lijst van dieren en planten die er leven, sprokkelt hout, experimenteert met hars, en kuist het veld rondom zijn hut op. Hij gaat zelfs over tot het aanleggen van een kleine moestuin. Van eenzaamheid heeft hij geen last. Meer zelfs, hij herkent een geestesgenoot in Henry David Thoreau wanneer hij in diens Walden een passage leest over de heilzaamheid van het alleen zij…Lire la suite

Een cursus alleen zijn

Dagboek. Het wereldsucces van De acht bergen inspireert de Nederlandse uitgever om ouder werk van de Italiaan Paolo Cognetti te vertalen. Maar De buitenjongen is maar een opwarmertje.

Ruimte, stilte en rust worden met de dag schaarser. Hoe drukker, dichter bevolkt en onoverzichtelijker de beschaafde wereld wordt, des te groter de aantrekkingskracht van de ongerepte natuur. Dat verklaart ongetwijfeld het toenemende succes van schrijvers als Paolo Cognetti. De Italiaanse auteur en documentairemaker maakte zijn liefde voor de Alpen wereldkundig in De acht bergen. De roman, die zijn internationale doorbraak betekende, lag nog niet in de Italiaanse boekhandels of een dertigtal landen hadden de vertaalrechten al gekocht. Het boek werd bekroond met de prestigieuze Premio Strega en de Franse Prix Médicis étranger 2017 en was een jaar lang niet uit de bestsellerslijsten weg te slaan.

Omdat een uitgever het ijzer nu eenmaal moet smeden als het heet is, werd ook de voorloper van die onverbiddelijke succesroman voor het Nederlandstalige publiek ontsloten. De buitenjongen, uit 2013, is het journaal dat de auteur bijhield tijdens zijn maandenlange verblij…Lire la suite

Cognetti loopt zich warm

Met de roman De acht bergen raakte de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti (1978) een gevoelige snaar, getuige het internationale succes. Of het nu het onderwerp was - jonge man ontdekt de verlokking van het hooggebergte - de nuchtere, wat bedeesde stijl, de liefdevolle aandacht voor de natuur, of de combinatie van dat alles - Cognetti pakte menig lezer stevig bij de strot.

De buitenjongen verscheen oorspronkelijk in 2013, drie jaar vóór De acht bergen, en draagt als ondertitel 'Quaderno di montagna', schrift voor in de bergen. Veel meer pretenties dan een aantekenboekje heeft het dan ook niet, maar de auteur lijkt zich er wel mee warm te lopen voor zijn latere prijswinnende roman. Ook hier een dertiger die de bergen in trekt op zoek naar - of op de vlucht voor - zichzelf, maar nu in de vorm van een egodocument.

Dat is zowel het aangename als het teleurstellende van De buitenjongen, waarvan dankzij heel luchtig zetwerk nog een volwaardig boek van 160 pagina's is gemaakt. De lezer die werd gevloerd door De acht bergen vindt hier flink wat bekende ingrediënten: de bergen als 'de meest volmaakte belichaming van het begrip vrijheid', de hang naar eenzaamheid - 'Ik heb nooit een kameraad gevonden die zo kameraadschappelijk was als de eenzaamheid' - die onlosmakelijk is verbonden met de behoefte aan gezelschap, en een liefde voor d…Lire la suite

Bergruimte

U droomt van een hoogtestage maar u bent te lui om van de bank te komen? Paolo Cognetti is uw man: zijn bergboeken jagen een alpenbries door uw brein.

Amper dertig is Paulo aan het begin van De buitenjongen , maar zijn leven zit al helemaal in het slop. Hij woont alleen in Milaan, slijt zijn dagen in bed en aan de bar, er is geen vrouw die zijn aandacht weet vast te houden en – het allerergste wat een schrijver kan overkomen – hij kampt met een knoert van een writer’s block. Herbronnen is de boodschap. Dus verlaat hij de stad, enkel gewapend met een stapeltje lege schriften en een paar stevige wandelschoenen: hij heeft in de bergen een hut gehuurd, waar hij zich een halfjaar wil terugtrekken uit de maatschappij. Niet toevallig zitten in zijn rugzak de boeken van Henry David Thoreau en Jon Krakauer – Walden en Into the Wild lijken hem de ideale compagnons om zijn eenzaamheid uit te puren. Zijn vlucht uit Milaan is tegelijk een terugkeer naar zijn jeugd: zijn vader nam hem elke zomer mee naar de Alpen. Nu wil hij het bergleven in zijn eentje ervaren. Hout hakken, een moestuin aanleggen, zelf pasta maken, die…Lire la suite

Reisverhalen, van mensen die hun stadsleven achter zich laten en de bergen ingaan, brengen de ik-persoon uit hartje Milaan op het idee een hut op een afgelegen plek in de Alpen te huren. Hij wil daar in afzondering leven en het schrijven weer oppakken. Tijdens lange bergwandelingen komt hij tot zichzelf. Wanneer er te veel dagjesmensen in de buurt zijn, klimt hij naar de bergtoppen op zoek naar rust. Op een dag brengt hij weggelopen koeien terug naar hun eigenaar en zo begint een bijzondere vriendschap tussen hem en een herder. De literatuur over de bergen en zijn eigen ervaringen geven hem weer inspiratie om te schrijven. Verhaal over de invloed van de natuur en het leven in afzondering op geest en lichaam. De kracht zit niet in de plot, maar in de beschrijving van de psychologische ervaringen van de ik-persoon. Door de lange volzinnen heb je tijd nodig om aan de stijl te wennen en in het verhaal te komen. Mooie beschrijving van vriendschap en natuur en met citaten uit de literatuur …Lire la suite

De buitenjongen wint het van de jongen uit de stad

Na het succes van 'De acht bergen' verschijnen nu alsnog Cognetti's dagboekaantekeningen over zijn verblijf in de Alpen.

Nederlandse lezers hebben Paolo Cognetti (Milaan, 1978) inmiddels leren kennen als meesterverteller van majestueuze berglandschappen. Nadat zijn korte roman 'De acht bergen' in Italië werd bekroond met de Premio Strega, rees zijn ster ook in het buitenland in korte tijd naar grote hoogten. En zoals vaker gebeurt, leidt snel opvlammende roem tot herontdekking en herwaardering van vroeger werk.

Met 'De buitenjongen' is op die manier een pareltje opgedoken. Dit dagboek uit 2013 was Cognetti's eerste autobiografische werkje, in feite een voorstudie voor de later bekroonde roman. De opening komt heel rechtstreeks uit het leven van de jonge schrijver. "Een paar winters geleden maakte ik een moeilijke tijd door. Ik was dertig en voelde me futloos, verloren en ontgoocheld. En vooral schreef ik niet, wat voor mij gelijkstaat aan niet slapen of niet eten: het was een leegte zoals ik die nog nooit eerder had ervaren."

Cognetti probeert deze diepe crisis te ontvluchten door …Lire la suite

À propos de Paolo Cognetti

CC BY 3.0 - Image by Fabio Artese

Paolo Cognetti, né le 27 janvier 1978 à Milan, est un écrivain italien.

Biographie

Paolo Cognetti suit des études universitaires en mathématiques, qu'il abandonne très vite pour des études de cinéma, afin dit-il, "d'apprendre à raconter des histoires". En 1999, il sort diplômé de la Civica Scuola di Cinema « Luchino Visconti », école de cinéma de Milan et fonde, avec Giorgio Carella, une société de production indépendante (CameraCar).

Il débute l'écriture en 2004 en participant à un recueil de nouvelles rassemblant les nouvelles plumes italiennes, un véritable "manifeste générationnel" proposé par les éditions minimumfax sous le titre La qualità dell'aria. Dans les années suivantes, il publie deux recueils de nouvelles Manuale per ragazze di successo (2004) et Una cosa piccola che sta per esplodere (…En lire plus sur Wikipedia