Titre
De acht bergen
Auteur
Paolo Cognetti
Traducteur
Yond Boeke Patty Krone
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Le otto montagne
Titre parallèle
De 8 bergen
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
239 p.
ISBN
9789023466413 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Commentaires

Een proeve van menselijke geologie

Roman. Paolo Cognetti schreef een magistraal verhaal over vriendschap en familiebanden, geplaatst tegen de onweerstaanbare en angstaanjagende achtergrond van de Italiaanse Alpen.

"In het centrum ligt de berg Sumeru", krijgt de Italiaanse Pietro te horen van een oude Nepalees. "En daarrond liggen acht kleinere bergen en acht zeeën. Zo zien wij de wereld." Pietro is naar de Himalaya gereisd, omdat hij de bergen wou zien natuurlijk, maar ook omdat hij niet langer thuis kon blijven. Het Nepalese wereldbeeld doet hem terugdenken aan zijn kindertijd, toen hij samen met Bruno het verlaten Alpen-dorp Grana verkende, hoe ze de vervallen huizen binnendrongen, nog wat oud gereedschap vonden en vrienden voor het leven werden.

De vriendschap tussen Pietro en Bruno staat centraal in Paolo Cognetti's roman De acht bergen, een paar maanden geleden bekroond met de prestigieuze Premio Strega. Pietro is de zoon van een koppel uit de Veneto dat in 1972 trouwde aan de voet van een Dolomieten-piek om de dag nadien naar Milaan te verhuizen. Niet omdat ze er zin in hadden, maar voor het werk. Zij werd wijkverpleegster en hij ch…Lire la suite

Opgroeien in de bergen

De acht bergen van ­Paolo Cognetti is een mooie, weemoedige coming-of-ageroman. De jongen Pietro groeit op in Milaan, maar voelt zich vooral vrij in het bergdorp Grana waar het gezin elk jaar naartoe gaat. De stille, verlegen Pietro raakt bevriend met bergkind Bruno. Terwijl ­Bruno zonder vader opgroeit, is Pietro zijn vader vaak liever kwijt dan rijk en voeren vader en zoon hun eigen gevecht tijdens lange, zware wandelingen in de bergen. Landschap, thematiek en metaforen vormen samen een krachtig geheel: het zoeken naar je eigen weg in het leven, de eenzaamheid en zwijgzaamheid van de bergen die de mannen zelf ook zeer eigen is, de onverbiddelijkheid van de natuur - van het leven zelf - die leidt tot dood en verlies, maar ook zingeving en nieuw begin.

In onopgesmukte zinnen neemt Paolo Cognetti de lezer mee naar een wereld waar je als niet-bergbewoner weinig weet van hebt, en die weliswaar zwaar en hard kan zijn, maar waarvan vanwege zijn eenvoud en puurheid ook een zekere aantrekkingskracht uitgaat. Een ontroerende roman, en een terechte winnaar van de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs van Italië.

Vertaald door Yond Boeke en Patty Krone, De Bezige Bij, 240 blz., 19,99 €.

Majestueuze bergroman

Geen plek op aarde waar je verder weg bent van het vergif van het leven dan het hooggebergte. Wie daar níét thuis is, loopt de kans bevangen te worden door hoogteziekte, wie er werd geboren, kan zich ontheemd voelen wanneer hij zich naar het lagere waagt.

Pietro groeit als enig kind op in het Milaan van de jaren zeventig en tachtig. Als hij 11 is, neemt zijn vader hem voor de eerste keer mee op een bergtocht in het gebied van de Monte Rosa in Noordwest-Italië. Het gezin huurt een huisje in een afgelegen dorp aan de voet van het massief. Tijdens een van hun verblijven daar sluit Pietro vriendschap met Bruno, een in zichzelf gekeerde jongen die koeien hoedt, de streek op zijn duimpje kent en zijn vriendje uit de stad meeneemt op lange ontdekkingstochten door de bossen, langs de beken en gletsjers.

Aanvankelijk begrijpt Pietro niet goed wat zijn eenzelvige vader daar ver boven de boomgrens zoekt. Als puber krijgt hij er genoeg van en de relatie met zijn vader begint te stokken. Ondertussen is de liefde voor de bergen Pietro in de aderen gaan zitten.

Als Pietro's vader overlijdt en hijzelf inmiddels volwassen is, komt hij te weten dat zijn oom naar wie hij is vernoemd, vele jar…Lire la suite

De acht bergen

Eerste zin. Mijn vader had in de bergen zo zijn eigen manier van wandelen.

Voor de ene zijn het hinderlijke stenen puisten, voor de ander zijn bergen majestueuze uitdagingen. De vader van Pietro behoort tot de laatste categorie: elke piek in het landschap dient beklommen te worden, de ideale remedie tegen de stadsstress van Milaan. Dus wordt iedere vakantie op wandelschoenen doorgebracht. En omdat vaders nu eenmaal vaders zijn, moet zoonlief telkens mee, hoogteziekte of niet. Eigenlijk blijft Pietro liever beneden, lezend in een hoekje, dromend van een carrière als filmmaker, maar het alpinisme werkt aanstekelijk en wanneer hij in de lokale bouwvakker Bruno een levensvriend ontdekt, begint het ruwe bergleven aan hem te trekken.

‘Klassiek’ is het woord dat spontaan bij je opkomt bij het lezen van De acht bergen van Italiaans talent Cognetti, een gedegen verhaal over zoons die met hun vaders worstelen, over zwijgzame mannen die liever de natuur in trekken dan met hun vrouwen te praten, over stad versus p…Lire la suite

Pietro is een eenzame stadsjongen die met zijn strenge vader, een chemicus, en zijn lieve moeder, een sociaal assistente, in Milaan woont. Het gezin heeft één passie: het gebergte. In het dorpje Grana, aan de voet van de Monte Rosa, koopt de vader een landhuis, waar het gezin de zomervakanties doorbrengt. Pietro leert er een plaatselijke jongen kennen, Bruno. Hun vriendschap is de rode draad in de roman. De jonge Pietro wordt door zijn vader ingewijd in het verkennen van de bergen. Het gebergte wordt stilaan bij Pietro een manier van denken. Eenmaal volwassen maakt hij meerdere reizen naar Nepal, maar hij keert altijd naar Grana en Bruno terug. In het tweede deel van de roman gaat hij in de bergen op zoek naar zichzelf. Met spijt constateert hij hoe de bergen hun schoonheid verliezen, doordat ze steeds meer in handen vallen van het toerisme. De titel van de roman verwijst naar een Nepalees verhaal, dat de wereld voorstelt als een wiel met acht bergen. In het centrum staat de hoogste b…Lire la suite

Portret van een vriendschap

Gelauwerde roman over de archetypische tegenstelling tussen de rusteloze en de gewortelde.

In 1336 beklom de humanist Francesco Petrarca samen met zijn broer Gherardo de Mont Ventoux en keek met bewondering naar de Italiaanse Alpen. Het was de eerste keer dat het majestueuze berglandschap, de ruggegraat van het Italiaanse schiereiland, de hoofdrol kreeg in een literaire tekst. Tegelijkertijd gebruikte Petrarca zijn moeizame beklimming en het berglandschap als metaforen van de menselijke ziel, van de moeite die het kost om tot de essentie, de ultieme betekenis van ons leven te geraken.

Het schitterende berglandschap van Noord-Italië is ook het zwaartepunt van de verrassend klassieke roman 'De acht bergen', bekroond met de Premio Strega, waarin Paolo Cognetti het verhaal vertelt van een vader, zijn zoon en diens beste vriend.

Het boek draait om de moeizame relatie tussen Pietro en zijn vader, die verwikkeld lijkt in een eeuwigdurend conflict met de wereld, ongelukkig in zijn werk en het Milanese stadsleven. Verlic…Lire la suite

À propos de Paolo Cognetti

CC BY 3.0 - Image by Fabio Artese

Paolo Cognetti, né le 27 janvier 1978 à Milan, est un écrivain italien.

Biographie

Paolo Cognetti suit des études universitaires en mathématiques, qu'il abandonne très vite pour des études de cinéma, afin dit-il, "d'apprendre à raconter des histoires". En 1999, il sort diplômé de la Civica Scuola di Cinema « Luchino Visconti », école de cinéma de Milan et fonde, avec Giorgio Carella, une société de production indépendante (CameraCar).

Il débute l'écriture en 2004 en participant à un recueil de nouvelles rassemblant les nouvelles plumes italiennes, un véritable "manifeste générationnel" proposé par les éditions minimumfax sous le titre La qualità dell'aria. Dans les années suivantes, il publie deux recueils de nouvelles Manuale per ragazze di successo (2004) et Una cosa piccola che sta per esplodere (…En lire plus sur Wikipedia