Livre
Néerlandais

Mijn reis met Jake

Morgan Matson (auteur)

Mijn reis met Jake

Public cible:
15 ans et plus
Amy is zeventien en heeft allesbehalve een topjaar. Haar vader is overleden en haar moeder heeft besloten om naar de andere kant van Amerika te verhuizen. Ze wil dat Amy hun auto van Californië naar hun nieuwe huis in Connecticut rijdt. Maar sinds het ongeluk van haar vader durft Amy niet meer achter het stuur. Daarom heeft haar moeder een chauffeur geregeld: Jake, de negentienjarige zoon van een
Titre
Mijn reis met Jake
Auteur
Morgan Matson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Amy and Roger's epic detour
Éditeur
Utrecht: De Fontein, 2012 | Autres éditions
368 p.
ISBN
9789026133497 (paperback)

Commentaires

In haar debuut, Mijn reis met Jake, stuurt de Amerikaanse Morgan Matson haar hoofdpersonage per auto door de Verenigde Staten. Een road novel is het echter niet geworden. Matson inspireert zich voor haar uit de kluiten gewassen jeugdroman op haar eigen omzwervingen in de Verenigde Staten. In haar jeugd doorkruiste de schrijfster het land maar liefst drie keer, maar laat het duidelijk zijn dat Matsou geen Jack Kerouac  is en dat zijn cultboek On The Road hier niet naar de kroon gestoken worden.
De aanleiding voor de reis doet buitennissig onrealistisch aan. Amy en haar moeder verhuizen na de dood van haar vader van Los Angeles naar Connecticut, ofwel helemaal naar de andere kant van de VS. Moeder verwacht van haar zeventienjarige dochter dat zij met de auto van het gezin achternakomt. Geen sinecure, zeker niet als je bedenkt dat Amy eigenlijk niet zo graag autorijdt sinds haar vader het leven liet in een ongeval. Maar ook dan is er voor Amy’s moeder geen man o…Lire la suite
De 17-jarige Amy (ik-figuur) gaat gebukt onder schuldgevoelens. Haar vader is drie maanden geleden, terwijl zij reed, tijdens een auto-ongeluk overleden en haar tweelingbroer Charlie zit in een afkickkliniek. Als haar moeder naar Connecticut verhuist, moet Amy de auto ernaartoe rijden. Omdat ze nooit meer wil rijden, regelt moeder Jake, een goed uitziende student, als chauffeur. De reis verloopt totaal anders dan verwacht. Vlot geschreven verhaal, waarin je naast leuke weetjes over de verschillende staten van Amerika door o.a. flashbacks steeds meer van Amy te weten komt: haar karakter, haar angsten en het overwinnen daarvan, haar relatie met Charlie en haar schuldgevoelens. Ook Jake blijkt een dubbele agenda te hebben. De hoofdstuktitels, Engelstalige citaten van bekende zangers en dichters, zijn niet altijd eenvoudig. Een lekkere dosis romantiek maakt dit een geweldig boek voor meiden vanaf ca. 15 jaar.

Mijn reis met Jake

De zeventienjarige Amy heeft drie maanden geleden haar vader verloren bij een auto-ongeval. Wanneer haar moeder beslist om van Californië naar Pennsylvania te verhuizen, rijst er een probleem omdat Amy niet meer zelf met de auto wil rijden. Omdat haar moeder al vroeger vertrokken is, wordt het geregeld dat Jake, de zoon van een vriendin van moeder, samen met Amy de tocht met de auto zal maken. Aanvankelijk kijkt Amy enorm op tegen deze reis, maar door zelf een aantal keuzes te maken en doordat zij en Jake elkaar beter leren kennen, kan ze op de duur toch genieten van hun gezamenlijke reis. Geleidelijk aan slaagt Amy er ook in om beter om te gaan met de dood van haar vader en begint ze zich minder schuldig te voelen. Samen beslissen ze om de uitgestippelde route niet te volgen, maar hun eigen weg te gaan en plaatsen en mensen die een speciale betekenis hebben in hun leven, te bezoeken.
'Mijn reis met Jake' is een echte meidenroman met een vleugje romantiek en een vleugje verdriet…Lire la suite