Livre
Néerlandais

Alles in de wind : liedjes over varen en de zee

Mies Van Hout (auteur)

Alles in de wind : liedjes over varen en de zee

Public cible:
3-5 ans et plus
Twaalf bekende kinderliedjes als 'Alles in de wind' 'Zeg, ken jij de mosselman?' en 'Daar was laatst een meisje loos'. Prentenboek met speelse kleurenillustraties en liedjes op cd. Vanaf ca. 2 t/m 5 jaar.
Titre
Alles in de wind : liedjes over varen en de zee
Auteur
Mies Van Hout
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2013
[28] p. : ill. + 1 cd
ISBN
9789047705291 (hardback)

Commentaires

Na bekende liedjes voor de (aller)kleinsten en rond de figuur van Sinterklaas bundelt Mies van Hout dit keer twaalf liedjes over varen en de zee, van ‘Schuitje varen, theetje drinken’ over ‘Schipper mag ik overvaren’ tot ‘De zilveren vloot’. Het is een door en door Hollandse verzameling met De Ruyter en Piet Hein, Scheveningen en Zuidlaren, een Hollandse admiraal en appeltjes van oranje.
De liedjes zijn bekend, maar de prenten zijn nieuw en vormen de echte meerwaarde van het boek. De keuze voor acrylverf blijkt bijzonder geslaagd. Met grove borstelstreken weet de illustratrice knap de beweging van golven en wolken weer te geven en zelfs de wind kun je voelen in het wit en blauw. Net als in haar andere liedjesprentenboeken zijn de hoofdpersonages kinderen, hier druk in de weer met zeilen en touwen. Voor een grappige noot zorgt een streepjeskat die overal opduikt en mee water hoost, gitaar speelt of gebeten wordt door een krab.
Bij het boek steekt een cd. Jesse Goossens zingt …Lire la suite
Twaalf traditionele kinderliedjes, behorend tot het Nederlands cultuurgoed, worden in dit prentenboek gepresenteerd met ‘varen en de zee’ als verbindend thema. Het betreft o.a. 'Zeg, ken jij de mosselman?', 'Daar was laatst een meisje loos' en 'Schuitje varen, theetje drinken'. De tekst is gedrukt in zorgvuldig gemaakte platen over steeds twee pagina´s. Die vertellen door de vele details een heel verhaal rond het betreffende liedje! De illustraties zijn uitgevoerd in aquarel en hebben door het zachte kleurgebruik een vriendelijke uitstraling. De uitgave kent vele mogelijkheden: natuurlijk het zingen van de liedjes (die ook te beluisteren zijn op de bijbehorende cd), maar ook aanwijzen, vertellen of samen praten bij de platen. Op de cd worden de liedjes rustig ten gehore gebracht door een vrouwenstem met eenvoudige instrumentale begeleiding. Op het omslag prijkt een van de illustraties uit het binnenwerk. Eerder verschenen het vergelijkbare ‘Daar buiten loopt een schaap’ en ‘Op een gro…Lire la suite

Alles in de wind

De twaalf liedjes in dit boek hebben het allemaal over varen, wind, de zee, matrozen. Er zijn bewegingsliedjes bij zoals: 'Ken jij Jan de Mosselman' maar bij de meeste kun je in elk geval bewegingen bedenken, al is het maar ritmisch heen en weer bewegen. De meeste liedjes zijn gekend, bijvoorbeeld: 'Daar was laatst een meisje loos' en 'Al die willen te kaperen varen ...' maar het is handig om de volledige tekst erbij te hebben. In het boek zit ook een cd met de liedjes, de instrumentale begeleiding is knap. De illustraties, ook van de hand van de auteur, zijn zoals gewoonlijk kleurrijk en heel aantrekkelijk. Zeer bruikbaar in een kleuterklas.