Livre
Néerlandais

Ensor : de grote maskerade

Marije Tolman (auteur)

Ensor : de grote maskerade

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
De schilder Ensor gaat op avontuur, over land en zee. Hij ontmoet musicerende zeedieren, dansende insecten, fabeldieren en gemaskerde figuren. Waar hij ook kijkt, vindt hij stof voor zijn schilderijen.
Sujet
Ensor, James
Titre
Ensor : de grote maskerade
Auteur
Marije Tolman
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Den Haag: Leopold, 2011
[25] p. : ill.
ISBN
9789025858186 (hardback)

Commentaires

In dit kunstprentenboek (vijfde uitgave van het Gemeentemuseum Den Haag en uitgeverij Leopold) nodigt de kunstenaar Ensor de kijk-lezer uit om met hem een dagje naar zee te gaan. Als hij aan zee is, komt hij enge dingen tegen; dingen waar hij niet bang voor is, dingen die hem juist nieuwsgierig maken! Hij reist mee op de rug van een hippogrief en volgt de stemmen en de muziek van de zee. Met alle muzikanten van de zee reist hij verder en licht als een veertje stijgt hij op naar de vlinders en insecten. Totdat er maskers als hagelstenen uit de lucht vallen, die hem op een idee voor een nieuw schilderij brengen. Terug in zijn badkoets viert hij eerst feest met allerlei ongewone bezoekers; de maskerade eindigt diep in de nacht! In dit kunstprentenboek leert de jonge kijk-lezer de wereld zien door de ogen van deze individualistische Belgische kunstenaar, die niet echt bij een kunstrichting hoort. Deze 'aparte' benadering zie je ook terug in zijn prenten en afbeeldingen van fantastische we…Lire la suite

Ensor de grote maskerade

Ensor is een kunstenaar die hield van de zee, want de zee gaf hem verhalen. Soms ontstaat zo’n verhaal zomaar midden in het zand. De kleine lezer mag mee met Ensor op avontuur doorheen een verhaal vol personages uit zijn kunstwerken.
'Ensor de grote maskerade' is het resultaat van een samenwerking tussen het Gemeentemuseum Den Haag en uitgeverij Leopold. Marije Tolman, die vorig jaar nog in de kijker stond met 'De boomhut', werd gekozen om dit boek uit te werken. En het was geen eenvoudig thema: dit boek zou kinderen introduceren in de kleurrijke, bizarre wereld van Ensor.
Maar Tolman slaagde in haar opdracht. De tekst is zodanig eenvoudig opgesteld dat een kind hem ook zonder duiding verstaat. Hij werd immers aangevuld met illustraties die voor een volwassen kijker duidelijk uit de kunst van Ensor stammen, en voor een kinderblik gewoon de verbeelding zijn van de tekst. Tegelijkertijd is de tekst suggestief, vol poëzie en kan hij blijven boeien.
In dit boek wordt kun…Lire la suite