Livre
Néerlandais

Onze strafpleiters : 14 assisenpleiters over hun vak, het geweten en onze toekomst

Autre titre Het geweten van onze strafpleiters

Onze strafpleiters : 14 assisenpleiters over hun vak, het geweten en onze toekomst

Autre titre Het geweten van onze strafpleiters

Piet Van Eeckhaut, Vic Van Aelst, Walter Van Steenbrugge... Wat gebeurt er als de deuren van de rechtszaal achter hen dichtslaan? Nemen ze een zaak soms mee naar huis? Hoe ver gaan ze in de selectie van hun cliënten, en in de verdediging ervan? Moeten cliënten altijd de waarheid vertellen? Margot Vanderstraeten interviewde bekende strafrechtadvocaten en peilt hun geweten, beweegredenen en ervaring
Titre
Onze strafpleiters : 14 assisenpleiters over hun vak, het geweten en onze toekomst
Autre titre
Het geweten van onze strafpleiters
Auteur
Margot Vanderstraeten
Langue
Néerlandais
Édition
Geupdatete versie
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2018
287 p. : ill.
ISBN
9789089246851 (paperback)

Commentaires

Verslag van het werk en van de opvattingen daarover van de belangrijkste Belgische strafpleiters en is dus voor de Nederlandse praktijk vooral van belang als vergelijkingsmateriaal. Waarbij de strafrechtelijke situatie in België overigens bepaald niet onderdoet voor die in Nederland, integendeel. Het boek bestaat uit uitgebreide en indringende interviews met de veertien geselecteerde 'assisenpleiters', onder andere over hun vak, nu en in de toekomst, over hun opleiding en achtergronden en over de rol van hun geweten. De interviews zijn woordelijk uitgeschreven en vaak zeer persoonlijk van aard. Andere trefwoorden: het belang van het taalgebruik, het verdedigen van slachtoffers zowel als van daders (waaronder moordenaars, pedofielen en terroristen), de rol van de (sociale) media, alsmede de functie van de (leken)juryleden. Boeiende lectuur. Met paginagrote zwart-witfoto's van de geïnterviewden.

À propos de Margot Vanderstraeten

CC BY 3.0 - Image by Tom Van Nuffel

Margot Vanderstraeten est une écrivaine et journaliste belge d'expression néerlandaise née le 9 décembre 1967 à Hasselt. Le public francophone la connaît avec l'ouvrage Mazel tov ! mes cours particuliers dans une famille juive orthodoxe, traduit en 2019.

Biographie

Margot Vanderstraeten, après ses études à l'École supérieure de traducteurs et d'interprètes (nl) d'Anvers, est devenue journaliste indépendante et publie des articles dans plusieurs quotidiens flamands, en particulier une chronique régulière dans De Morgen.

De 2009 à 2016, elle a été membre du conseil d'administration de de Nederlandse Taaluniel (l'Union de la langue néerlandaise) et a enseigné à l'Université de Gand.

D…En lire plus sur Wikipedia