Livre
Néerlandais

Overal carnaval

Liesbet Slegers (auteur)

Overal carnaval

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Met carnaval kun je je verkleden, meelopen in een stoet en feestvieren. Prentenboek met eenvoudig geschilderde tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Carnaval
Titre
Overal carnaval
Auteur
Liesbet Slegers
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2010
[20] p. : ill.
Note
Kartoneditie
ISBN
9789044811957 (hardback)

Commentaires

Overal carnaval is een kijk- en vertelboekje over carnaval. Je kan er terecht voor weetjes allerhande, geïllustreerd met kleurrijke prenten. Liesbet Slegers vertelt over carnaval op een eenvoudige en vlotte manier. Met carnaval mag iedereen zich verkleden, gek doen en dansend door de straten lopen. Ook over het carnaval in andere landen kom je een en ander te weten. De mensen dragen er kleurige kostuums, versierd met glitters en veren. Het tweede deel van het boekje gaat over carnaval op school. Daar legt Slegers de nadruk op wat de kinderen zelf kunnen: maskers en confetti maken, de klas versieren en samen carnavalsliedjes zingen. Heel veel uitleg wordt er niet gegeven, carnaval wordt als een vaststaand moment in het jaar gezien. Slegers vertelt wel over het verkleden, een stoet en de figuur van prins carnaval.
Zowel de informatie als de tekeningen zijn op maat van de kinderen. Dit valt op bij de pagina’s over carnaval in warme landen waar glitters en veren deel uitmaken …Lire la suite
Prentenboek in oblong formaat: in twaalf kleine schilderijen met tekst wordt carnaval uitgelegd. Er is geen verhaalfiguur. De linkerpagina bevat de vierregelige tekst, in een wisselende kleur geverfd en zwart omrand vlak, met daarbij een kleine tekening van een voorwerp. Het lettertype lijkt op 'comic sans'. De rechterpagina bevat steeds een zwartomkaderde illustratie in plakkaatverf. Er zijn weinig details. De figuren op de illustraties zijn eveneens zwart omrand. Ze zijn tweedimensionaal, wat statisch en groot en doen denken aan de tekenwijze van een kleuter, met name de gezichten. De streken van het penseel zijn zichtbaar. Een aantal voorwerpen en figuren heeft een tweede verflaag, een lichtere tint in dezelfde kleur. Er zijn veel sprekende kleuren. De tekst bevat vrij veel lange zinnen en wat moeilijke woorden. Er is een opbouw in het aanspreken van de lezer/luisteraar in de tekst, eerst algemeen: 'je kunt', daarna 'we gaan' en aan het eind 'wat wil jij'. Een mooi boek dat bij de …Lire la suite

Overal carnaval

In navolging van 'Piep, het is Pasen', 'Sinterklaasje' en 'Het kindje in de stal', krijgen we nu van Liesbet Slegers 'Overal Carnaval'. Op heel eenvoudige wijze, met weinig woorden en duidelijke illustraties legt zij uit wat carnaval inhoudt. De oorspronkelijke betekenis (periode die de vasten vooraf gaat) komt niet aan bod. Enkel het aspect 'feest' wordt toegelicht. Het verkleden, verkopen of kopen van carnavalspulletjes, de carnavalstoet, muziek, confetti, snoep, slingers, Prins Carnaval en schminken komen allemaal aan bod. Alles dus wat een kleuter waarneemt in de periode in kwestie. De tekeningen zijn sober, kleurrijk en in een erg herkenbare stijl. Echt bijzonder is het boekje niet. Het kan in de carnavalsperiode wel een bijdrage leveren, bijvoorbeeld in de kleuterklas, maar meer dan een gemiddeld themaboekje is het niet.