Livre
Néerlandais

Moffel en Piertje durven alles

Lieneke Dijkzeul (auteur), Doesjka Bramlage (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Voorleesboek voor kleuters over de avonturen van de beste vrienden mol Moffel en worm Piertje. Samen gaan ze kappertje spelen, goochelen, op de rommelmarkt staan enz.
Sujet
Vriendschap
Titre
Moffel en Piertje durven alles
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Dessinateur
Doesjka Bramlage
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2011
132 p. : ill.
Note
Gebaseerd op de schooltelevisie-serie 'Koekeloere'
ISBN
9789047703853 (hardback)

Commentaires

Mol Moffel en worm Piertje durven alles. Maar vooral Moffel durft heel veel. Dat zegt hij tenminste. Als puntje bij paaltje komt, is hij niet altijd zo’n held. Dat lees je al gelijk in het eerste verhaal, waarin Moffel een klimwand gaat beklimmen. Als hij bij de klimwand aankomt en ziet hoe hoog die is, weet hij niet hoe snel hij zich uit de voeten moet maken. Tegen Piertje vertelt hij stoer: ‘Nou ja, het wás wel hoog natuurlijk. En steil. En eng. Maar och, mij kan dat niet schelen, hè?’ Natuurlijk komt Piertje er altijd wel achter als Moffel tegen haar liegt, en andersom ook. Gelukkig maken ze hun ruzies altijd weer goed. Want als het erop aankomt, zijn ze dol op elkaar en willen ze niets liever dan samen leuke dingen doen en het gezellig maken in hun hutje in het bos.
Grappig is dat de dieren net grote mensen zijn die zich als kinderen gedragen. In het laatste verhaal wil Piertje een gedicht schrijven voor Moffel waarmee ze wil tonen hoeveel ze van hem houdt. Moffel mag het pa…Lire la suite
Moffel de mol en Piertje de pier uit het schooltv-programma Koekeloere maken samen met andere dieren uit het bos avonturen mee. Tweede verhalenbundel*. De avonturen spelen zich voornamelijk af in de mensenwereld, bijvoorbeeld in een brillenwinkel, supermarkt, etc. De gepersonifieerde dieren hebben menselijke emoties zoals jaloezie, boosheid en blijheid. De sterke, uitgesproken karakters maken de verhalen overzichtelijk en interessant voor jonge kinderen. Dialogen zijn levendig en in spreektaal. De illustraties zijn soms bladvullend, soms tussen de teksten geplaatst. Ze hadden meer uitgewerkt kunnen worden; verhoudingen kloppen niet altijd. Moffel en Piertje zien er als tv-figuren anders uit, maar zijn wel herkenbaar. Sommige tekeningen zijn voor kinderen minder leuk, zoals op pagina 50, waar Moffel heel boos tegen Piertje doet en pagina 60, waar Piertje ligt te huilen. De gezichtsuitdrukkingen hadden hier en daar vrolijker gemogen. De bladzijden hebben brede kaders en een rustige blad…Lire la suite

Moffel en Piertje durven alles

Moffel, de mol, en Piertje, de regenworm, zijn twee vrienden die samen in het bos wonen. Het zijn bekende  figuren uit de schooltv-serie Koekeloere. Ze beleven allerlei avonturen, op maat van kinderen. Heel herkenbare situaties doen zich voor en ook de manier waarop Moffel en Piertje reageren zal bij veel kinderen heel betrouwbaar overkomen. Het boek bundelt 27 korte verhaaltjes. In telkens drie pagina's weet de auteur een boeiende situatie of klein probleem te schetsen. Het zijn fijn vertelde verhaaltjes met vlotte dialogen. Bij de drie tekstbladzijden hoort nog een paginagrote tekening en een detailtekeningetje als afsluiter. Misschien wat weinig ondersteunend beeldmateriaal voor jonge kleuters?