Livre
Néerlandais

Toen ik

Joke van Leeuwen (auteur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Titre
Toen ik
Auteur
Joke van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017
95 p. : ill.
ISBN
9789045121024 (hardback)

Commentaires

Op geheel eigen wijze beschrijft Deef (ik-figuur) de dingen die hij zoal meemaakt en beleeft. Dat gebeurt in 15 korte hoofdstukken, waarvan de titel telkens begint met ‘Toen ik’ en die op speelse wijze ook op het omslag staan. Het zijn droogkomisch opgetekende, kleine belevenissen, die uitmonden in observaties en inbeeldingen van een joch dat onbevangen in de wereld staat en daarop probeert grip te krijgen. In haar kenmerkende stijl van pentekeningen, woordgrapjes en andere taalvondsten laat de auteur Deef zich allerlei dingen afvragen, waarmee hij iets filosofisch over zich krijgt. In zijn vertellingen gaat hij zich vaak te buiten aan fantasieën, waardoor de realiteit telkens een relatie met absurditeit aangaat. De twee slotzinnen van het boek sommen het levensmotto van Deef en wellicht ook van de auteur mooi op: ‘We hoefden helemaal niks. We lagen alleen maar te leven’. Het grote, schreefloze en afwisselende lettertype en de vele eenvoudige maar trefzekere zwart-wittekeningetjes ver…Lire la suite

À propos de Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (Johanna Rutgera van Leeuwen), née à La Haye le 24 septembre 1952 , est une écrivain, poète et illustratrice néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix Herman de Coninck (poésie) en 2007 pour Andermans hond, le prix Constantijn Huygens en 2012 pour l'ensemble de son œuvre et le prix littéraire AKO en 2013 pour Feest van het begin.

Œuvres traduites en français

  • Tchip-tchip ! [« Iep ! »], trad. de Maurice Lomré, Paris, Éditions l’École des Loisirs, coll. « Neuf », 2000, 222 p. (ISBN 2-211-05071-9)
  • Libérez mon frère [« Bezoekjaren »], avec Malika…En lire plus sur Wikipedia