Commentaires

In de pers werd dit eerste boek voor volwassenen van de succesauteur J.K. Rowling met gemengde gevoelens onthaald. Sommigen vonden het te alledaags, anderen choquerend. Diegenen die er een dergelijke mening op nahouden, hebben duidelijk het boek niet goed gelezen.
Dat J.K. Rowling een andere weg is opgegaan, is meteen duidelijk. Het boek begint met de dood van Barry Fairbrother, een raadslid uit de deelraad van Pagford, een schijnbaar idyllisch Engels plattelandsdorpje. Het karakter van het dorp dreigt echter verder ‘aangetast’ te worden door de sociale woonwijk The Fields, waar armoede, drugs en criminaliteit hoogtij vieren. Pagford is dan ook in twee kampen verdeeld: de ‘anti-Fielders’, die de wijk liefst gescheiden zien van hun dorp en de meer linkse ‘pro-Fielders’, die bekommerd zijn om de sociale problemen in The Fields en ook de nabijgelegen afkickkliniek willen open houden.
Het verhaal over deze kwestie is ingenieus opgebouwd. We maken kennis met de dorpelingen en h…Lire la suite

Een gevoel van naderend onheil

De Britse schrijfster J.K. Rowling, de geestelijke moeder van tovenaarsleerling Harry Potter, richt zich in haar nieuwste boek 'Een goede raad' op volwassenen. En dat is eigenlijk niet eens zo vreemd.

Wie de Harry Potter-boeken heeft gelezen, weet dat Rowling allesbehalve zeemzoeterige sprookjes schrijft. Naarmate de reeks over Potter vorderde, werd het verhaal donkerder en donkerder, tot je je afvroeg of het nog wel geschikt was voor kinderen. Enige zwartgalligheid is Rowling dus niet vreemd, en het hoeft dan ook niet te verbazen dat haar eerste boek voor volwassenen geen luchthartige lectuur is.

Het begint allemaal met de plotse dood van Barry Fairbrother, een gerespecteerd en geliefd lid van de gemeenschap in het landelijke Pagford. Door zijn voortijdige verscheiden komt er een zitje vrij in de gemeenteraad, en eens het dorp van de eerste schok bekomen is, barst de opvolgingsstrijd los. Terwijl het ene schandaal na het andere losbarst en de verschillende personages worstelen met hun persoonlijke demonen, stevent het verhaal af op een enorm drama.

Het is niet meteen duidelijk welke richting Rowling uit wil. Na de eerste pagina's verwacht je bijna een zwarte komedie…Lire la suite

Als in het Engelse dorp Pagford deelraadslid Barry Fairbrother (44) plotseling overlijdt voor het restaurant waar hij met zijn vrouw hun trouwdag zal vieren, is het hele dorp geschokt. Want Barry is invloedrijk en er komen deelraadverkiezingen aan, waarbij veel op het spel staat. Na de begrafenis barst de strijd om zijn opvolging los, met als belangrijke punt de vraag of de volkswijk The Fields bij Pagford zal blijven of wordt ingelijfd door de grote stad. Daarvan hangt af of de afkickkliniek in de wijk open zal blijven. Als de verkiezingsdatum bekend is, wordt de deelraadwebsite gehackt door kinderen van kandidaten die hun ouders anoniem zwart maken. Deze eerste roman voor volwassenen van de succesvolle auteur (1965) van de tienerserie ‘Harry Potter’ werd in de Engelse pers matig tot goed besproken. Ook in deze prettig leesbare, goed vertaalde roman is ze op haar best als ze over tieners schrijft. Ze geeft met veel humor een kostelijk, ook kritisch beeld van het leven in een Brits do…Lire la suite

À propos de J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Image by Daniel Ogren

Joanne Rowling [ d͡ʒoʊˈæn ˈroʊlɪŋ], plus connue sous les noms de plume J. K. Rowling et Robert Galbraith…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions