Easy reading
Néerlandais

Weet jij alles over de oertijd?

Jan Paul Schutten (auteur), Mariëlla Van de Beek (dessinateur)
Hoe leefden de mensen in de oertijd? Met voorlees-cd, veel kleurenillustraties. Informatie in korte zinnen en makkelijke woorden. AVI-E4. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Sujet
Oertijd
Niveau de lecture
AVI E4, AVI 4
Titre
Weet jij alles over de oertijd?
Auteur
Jan Paul Schutten
Dessinateur
Mariëlla Van de Beek
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Zwijsen, 2010
31 p. : ill. + cd
ISBN
9789048706334 (hardback)

Commentaires

In de vrij recente reeks ‘Zoeklicht Informatief’ van uitgeverij Zwijsen verschenen al enkele titels, zoals Weet jij alles over popmuziek?, Weet jij alles over mode? en Weet jij alles over het ziekenhuis?. Met Weet jij alles over de oertijd? Brengt de Zwijsen opnieuw een makkelijk te lezen informatief boekje uit voor prille lezers. ‘Zoeklicht Informatief’ profileert zich vooral op het vlak van eenvoudig taalgebruik en een lettertype dat aangepast is voor dyslectische kinderen. Via de vele illustraties, de korte hoofdstukjes en de bijgevoegde voorlees-cd wil men het lezen terug leuk maken voor dergelijke kinderen met eventuele leesstoornissen. Op de kaft is het leesniveau aangegeven met zowel het oude AVI-leesniveau als de recentere nAVIgator-aanduiding.
Qua aantrekkelijkheid kan het boekje zeker tellen: het is veeleer een prentenboek met uitleg dan echt een leesboekje vol tekst. De kaft is duidelijk en mooi, illustraties en fotomateriaal worden afgewiss…Lire la suite
In deze aantrekkelijk vormgegeven uitgave wordt op eenvoudige wijze informatie gegeven over alles wat met de prehistorie te maken heeft. Vanaf de uitleg wat de oertijd is en de steen-, brons- en ijzertijd, hoe het dagelijks leven er toen uitzag, wat de mensen aten tot het raadsel van de hunebedden. Achterin zijn nog wat weetjes opgenomen en tips voor het houden van een spreekbeurt over de oertijd. Dit informatieve boek met een spiraal binnen de band maakt deel uit van de serie 'Zoeklicht informatief'*. De reeks is speciaal geschreven voor bovenbouwleerlingen die moeite hebben met lezen. De vereiste leesvaardigheid voor dit deel is AVI-E4. Het schreefloze lettertype van de eenvoudige tekst, de ruime interlinies en het begin van elke zin op een nieuwe regel vergemakkelijken het lezen en begrijpen van de tekst/informatie. De vele gestileerde computergeanimeerde illustraties en de kleurenfoto’s passen qua stijl bij de opzet van dit type boek. Twee transparante spreads zorgen voor verrasse…Lire la suite

Weet jij alles over de oertijd?

Een ringmap met illustraties en foto’s van vondsten uit de prehistorie in Nederlandse musea. Een leerling uit het basisonderwijs maakt hier voor het eerst kennis met woning, kleding, voeding en grasheuvels uit de oertijd. Begrippen als steentijd, bronstijd en ijzertijd worden kort verklaard. Dit boekje zet aan tot museumbezoek en biedt materiaal voor een spreekbeurt. In een apart mapje zit een voorlees-cd met de stem van Geerteke van Lierop. Deze cd, het eenvoudige taalgebruik, het speciale lettertype vopor dyslectische kinderen en de korte hoofdstukken maken het tot een geschikt boek voor kinderen die moeite hebben met lezen.

Suggestions