Livre audio
Néerlandais

Hugo Claus leest...

Hugo Claus (auteur)
Hugo Claus draagt gedichten voor die hij tussen 1977 en 1985 maakte. Ondermeer een in menoriam voor zijn goede vriend, de Antwerpse dichter H. C. Pernath. Verder een gedicht over een achtiende eeuwse ter dood veroordeelde bandiet zoals ze tijdens de Franse bezetting in Vlaanderen floreerden en enkele liefdesgedichten.
Contenu
Het graf van Pernath
Halloween
Jan de Lichte
Sonnetten
Envoi
Titre
Hugo Claus leest...
Auteur
Hugo Claus
Langue
Néerlandais
Éditeur
Sans lieu de publication: HKM Literatuur, 2007
1 cd
Durée
ca. 60 min.
ISBN
9789081139526

Commentaires

Het audioboek is, na een nogal aarzelende start, duidelijk aan een opmars toe. Blijkbaar willen veel lezers ook verhalen en gedichten horen, in de auto of tijdens andere bezigheden. Als de tekst daarenboven door de auteur zelf wordt voorgelezen, wordt dat als een duidelijke meerwaarde beschouwd (dat sommige schrijvers niet zo een beste declamatoren zijn, neemt men er nog wel bij). Nu, deze liefhebbers van poëzie in auditieve vorm worden met deze magistrale cd op hun wenken bediend. Hugo Claus sprak in 1987 een aantal van zijn beste gedichten uit die periode in, rustig en beheerst maar tegelijk met de indrukwekkende voordrachtstem die hem zo eigen is. Slechts enkele teksten zijn hier opgenomen, maar de titels spreken voor zich. De gedichtenreeks 'Halloween' (die Claus schreef in samenwerking met Sylvia Kristel, die voor de bibliofiele editie zeefdrukken vervaardigde) is nog het minst bekend. Daarnaast zijn twee klassieke gedichtenreeksen opgenomen: 'Het graf van Pernath' ? een indrukwe…Lire la suite
Hugo Claus leest een aantal van zijn eigen gedichten. De eerste is 'Het graf van Pernath', een rouwgedicht voor zijn vriend-dichter H.C. Pernath (verschenen in 1972). Verder zijn te horen 'Halloween', liefdesgedichten (1985), 'Jan de Lichte', gedicht over een 18e eeuwse terechtgestelde bandiet (1986) en 'Envoi' het afscheidsgedicht van zijn 100 gedichten (1986). Deze opname uit 1987 geeft een zeer goede indruk van de kwaliteit van de gedichten van Claus; zijn lezen is imposant en versterkt de indruk. Naast individueel gebruik, zeer goed bruikbaar vanaf de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

À propos de Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Image by Polygoon Hollands Nieuws

Hugo Claus, né le 5 avril 1929 à Bruges et mort le 19 mars 2008 à Anvers, est un écrivain, poète, dramaturge, scénariste et réalisateur belge d'expression néerlandaise.

Biographie

Fils d'un imprimeur, Hugo s'enfuit de la maison paternelle et devient ouvrier saisonnier dans le nord de la France.

À Paris, Antonin Artaud devient pour lui un second père. Il participe à la révolution avant-gardiste de l'art d'après-guerre et fait partie du mouvement Cobra (1948-1951). Il devient proche notamment du peintre Guillaume Corneille avec lequel il réalise plusieurs projets artistiques[réf. souhaitée]. Après un séjour en Italie où il apprend à conna…En lire plus sur Wikipedia