Livre
Néerlandais

Verboden te lachen

Hilde Vandermeeren (auteur), Joris Ongena (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Lief en haar moeder krijgen nieuwe buren. Het is een vrolijke, kleurrijke familie. Liefs moeder wil niets met ze te maken hebben. Sinds de dood van haar man is plezier verboden.
Niveau de lecture
AVI M5, AVI 6
Titre
Verboden te lachen
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Dessinateur
Joris Ongena
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
41 p. : ill.
ISBN
9789058387592 (hardback)

Commentaires

Niet lachen, niet feesten, niet dansen, niet zingen, geen grapjes maken en vooral niet vragen naar het ongeluk dat haar vader overkomen is. Dat zijn zo’n beetje de regels die het leven van Lieve bepalen. Sinds het ongeluk, dat gebeurde toen Lieve nog een baby was, is haar moeder getekend door verdriet. Ze zit erin opgesloten en laat niets toe dat enige vreugde zou kunnen geven. Maar dan komen er nieuwe buren: Robertini, goochelaar en zanger, zijn vrouw en hun zoontje Merlijn. Zij zijn blije mensen waar Lieves moeder zoveel mogelijk afstand van houdt, en die bovendien hun voordeur paars hebben geverfd. Merlijn kan het goed vinden met Lieve, maar haar moeder verbiedt algauw dat hij komt spelen. Gelukkig komt er een einde aan die gespannen verhouding: een liedje, een duif en Lieves moeder zelf spelen daarbij een belangrijke rol. Het artiestenjubileum van Robertini zet de zaak in een versnelling. Aan het einde van het verhaal zitten Lieve en haar moeder op de eerste rij bij de viering van…Lire la suite
Lief (ik-figuur) en haar mama krijgen in het aanpalende huis nieuwe buren. De buurman is een goochelaar en de familie doet heel luidruchtig. De buren houden van lachen, feesten, dansen en zingen. Dat zijn dingen die bij Lief thuis verboden zijn sedert de dood van papa. Mama vindt al dat uitbundig gedoe maar niks. Toch draait ze door allerlei omstandigheden stilaan bij. Verscheidene thema’s komen subtiel aan bod, zoals het verwerken van verdriet, de confrontatie van buren met een heel verschillend temperament en de hang naar vriendschap van de buurkinderen. De relatie tussen moeder en dochter in dit eenoudergezin is heel genuanceerd voorgesteld. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Lief, die alles observeert en becommentarieert. De eenvoudige tekst leest vlot en is ingedeeld in korte hoofdstukken, AVI-M5. De bladspiegel is aantrekkelijk en levendig door kleurrijke illustraties. Ze stralen vrolijkheid uit door de kleurkeuze, het decor en de kostuums. Een fijn leesboek voor…Lire la suite

Verboden te lachen

Lief woont samen met mama. Alléén met mama, sinds papa er niet meer is. Vanaf dat moment ziet de mama van Lief de wereld in tinten van grijs.
Op een dag krijgen Lief en haar mama nieuwe buren: een kleine man, die zichzelf 'de Grote Robertini' noemt, samen met zijn gezin. De nieuwe buren houden van muziek, spektakel en kleur in hun leven. Alles wat de mama van Lief niet lief heeft. Haar mama heeft de pest aan de nieuwe buren. Op een dag ontsnapt de duif van 'de Grote Robertini' op een mysterieuze manier uit haar kooi. Weet de mama van Lief hier meer over? Komt alles weer goed met de nieuwe buren?
Een ontroerend verhaal over het gemis van een geliefde. Met prenten en woorden wordt prachtig weergegeven hoe een triestige, donkere periode in een mensenleven stilaan weer kleur kan krijgen. Want hoe hard je iemand ook mist, het leven gaat door ... En ja, alles komt goed.
Een boekje waar je stil van wordt.