De Belgische schrijver blikt terug op de jeugd die hem gevormd heeft, met hoofdrollen voor de leden van het veehandelaarsgezin Brusselmans en het ouderlijk huis te Theet 77 in Hamme, Oost-Vlaanderen.
Titre
Theet 77
Auteur
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2022 | Autres éditions
421 p.
ISBN
9789044652864 (paperback)

Commentaires

Hoe een klein drummertje in Hamme een Oppergod werd

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Herman Brusselmans keert terug naar zijn jeugd. Theet 77, genoemd naar het adres in Hamme waar hij opgroeide, doet de lezer huilen van het lachen en huilen van het huilen.

Jarenlang kondigde Herman Brusselmans de definitieve roman over zijn jeugd aan, jarenlang wilde interviewers weten wanneer dat mythische boek nu eindelijk zou verschijnen, jarenlang keken zijn lezers er reikhalzend naar uit - en nu, op de vijfenzestigste verjaardag van de eeuwig Jonge Oppergod van de Vlaamse letteren, is het eindelijk zover: Theet 77 is verschenen.

Theet 77 is het adres in het Oost-Vlaamse Hamme waar Herman opgroeide als zoon van de opvliegende veehandelaar Gust Brusselmans en zijn droeve, lieve vrouw Lea. 'Theet was magisch,' schreef Brusselmans in Mijn haar is lang, 'Theet was historisch, Theet was een legende. Als je in Hamme zei dat je van Theet was, werd de hoed van eerbied gelicht.'

De publicatie van Theet 77 is te vergelijken met die van Het boek van violet en dood, het boek van Reve dat alle andere overbodig moest maken, behalve de Bijbel en het Telefoonboek. Reve, Brusselmans' voorbeeld, kondigde jarenlang zijn opus magnum aan, en oogstte tel…Lire la suite

Een Brusselmans die blijft hangen

De autobiografie van Herman Brusselmans is, gelukkig, een echte Brusselmans.

Net zoals je bij een James Bondfilm verwacht dat er op een bepaald moment een goed ­geschudde wodka martini geserveerd zal worden, verwacht je in een roman van Herman Brusselmans dat er om de zoveel pagina's iemand achterwaarts in de poes genaaid zal worden. Dat zulks in Brusselmans nieuwste boek enkel voorwaarts gebeurt, hoeft verstokte fans van de langharige literator echter niet te verontrusten. Er wordt nog steeds duchtig achter struiken gekakt, op bakkesen geklopt en aan Belga's gelurkt. Brusselmans mag zich met Theet 77 dan wel eindelijk aan het definitieve werk over zijn jeugdjaren in de Oost-Vlaamse gemeente Hamme gezet hebben, tot een stijlbreuk heeft dit stukje autofictie gelukkig niet geleid.

Dat het 'wéér niet het ernstige, unieke boek' geworden is 'waar al zo lang op gewacht werd', beaamt de verteller na ruim vierhonderd pagina's waarin geen avonturen gebeurden. 'Niet dat dit nodig was, want avonturen zijn overroepen.' Brusselmans schrijft het …Lire la suite

Schrijver worden, ook dat nog?

Hermans Brusselmans kondigde al heel lang de definitieve roman over zijn jeugd aan. Die is er nu, vol vaak absurde, soms duistere verhalen over toekomstdromen, seks, geweld en de betekenisvolle 'onzin' van het schrijven.

Jarenlang kondigde Herman Brusselmans de definitieve roman over zijn jeugd aan, jarenlang wilden interviewers weten wanneer dat mythische boek nu eindelijk zou verschijnen, jarenlang keken zijn lezers er reikhalzend naar uit - en nu, op de 65ste verjaardag van de eeuwig Jonge Oppergod van de Vlaamse letteren, is het eindelijk zover: Theet 77 is verschenen.

Theet 77 is het adres in het Oost-Vlaamse Hamme waar Herman opgroeide als zoon van de opvliegende veehandelaar Gust Brusselmans en zijn droeve, lieve vrouw Lea. 'Theet was magisch', schreef Brusselmans in Mijn haar is lang, 'Theet was historisch, Theet was een legende. Als je in Hamme zei dat je van Theet was, werd de hoed van eerbied gelicht.'

De publicatie van Theet 77 is goed te vergelijken met die van Het boek van violet en dood, het boek van Gerard Reve dat alle andere boeken overbodig moest maken, behalve de Bijbel en het Telefoonboek. Reve, Brusselmans' literaire voorbeeld, kondigde jarenlang zijn magnum opus…Lire la suite

Een autobiografische roman waarin de Belgische auteur terugblikt op zijn jeugd. Op het adres Theet 77 te Hamme, Oost-Vlaanderen, woont en werkt het veehandelaarsgezin Brusselmans: moeder, vader, hun twee zonen en hun dochter. De ene zoon, Herman Brusselmans, lijkt voorbestemd om zowel voetballer als drummer te worden, maar dit blijken doodlopende wegen. Zijn ware bestemming leidt naar het schrijverschap. De volwassen Brusselmans blikt terug op zijn jonge jaren en leeft ondertussen zijn leven als auteur, minnaar, en vriend, maar de invloed van Theet 77 blijkt nooit ver weg. ’Theet 77’ is geschreven in de humoristische, grove, talige stijl waar de auteur om bekend staat. De roman zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken.Herman Brusselmans (Hamme, 1957) is onder meer auteur, dichter en toneelschrijver. Hij schreef meer dan tachtig boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.

À propos de Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Image by Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (né à Hamme, le 9 octobre 1957) est un écrivain belge flamand.

Biographie

D'abord joueur de football (Vigor Hamme et Sporting Lokeren), son travail de bibliothécaire dans un ministère lui inspire le roman qui le fait percer, De man die werk vond (1985), dont le héros, Louis Tinner passe son temps à boire et à fantasmer sur la distributrice de café.

Dès ce livre, Brusselmans est considéré comme un des innovateurs de la littérature flamande, avec Tom Lanoye et Kristien Hemmerechts. Son œuvre est marquée par un fort caractère autobiographique et a pour thèmes récurrents l'alcool, le sexe et l'ennui. Un autre de ses sujets de prédilection est la vie dans la campagne flamande dans les années 1970, comme dans Het einde van mensen in 1967 (1999).

Outre sa p…En lire plus sur Wikipedia