Livre
Néerlandais

Problemen die er geen zijn

Problemen die er geen zijn

Genre:
Korte verhalen over getroebleerde en gehavende personen.
Titre
Problemen die er geen zijn
Auteur
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2022
148 p.
ISBN
9789044650280 (paperback)

Commentaires

Vintage Brusselmans, met een streepje ernst

De nieuwste Brusselmans is zowaar een verhalenbundel. In Problemen die er geen zijn voert hij een zestiental figuren op met een flink steekje los, laverend tussen absurdisme en ja, mespuntjes ernst.

Polemiek? Een te groot woord. Maar het was wel reuring en rumoer van bijna ouderwetse snit in letterenland. Zeker is dat Herman Brusselmans met zijn Geschiedenis van de wereldliteratuur (2021) vorig jaar nog eens welbewust met zijn zware boots op zere tenen van collega-schrijvers ging staan. Met zijn masterplan om "de steeds platter op haar kont liggende letterkunde" vanaf 2008 de mantel uit te vegen, oogstte hij zowel besmuikt stilzwijgen als schouderophalen, naast tegenpruttelende, bloggende schrijvers en opflakkeringen van verontwaardiging. Man en paard werden genoemd en de grenzen van politiek incorrect scheldproza duchtig afgetast. Kortom, het was het meest besproken Brusselmans-boek in jaren. Al sakkerde de schrijver wel dat niemand hem au sérieux nam.

Plotseling viel de stilte weer in en toog Brusselmans terug naar zijn schrijftafel, naar waar anders? Kwestie van zijn strakke productielijn niet te laten verflensen. Om nu alweer op te duiken met zestien verhalen…Lire la suite

Een literaire verhalenbundel over identiteit en eenzaamheid. Het boek bevat zestien tragikomische verhalen over getroebleerde en gehavende personages. Geschreven in de humoristische, grove, talige stijl waar de auteur om bekend staat. 'Problemen die er geen zijn' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Herman Brusselmans (Hamme, 1957) is (onder andere) auteur, dichter, toneelschrijver en voetballer. Hij schreef meer dan zestig boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.

À propos de Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Image by Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (né à Hamme, le 9 octobre 1957) est un écrivain belge flamand.

Biographie

D'abord joueur de football (Vigor Hamme et Sporting Lokeren), son travail de bibliothécaire dans un ministère lui inspire le roman qui le fait percer, De man die werk vond (1985), dont le héros, Louis Tinner passe son temps à boire et à fantasmer sur la distributrice de café.

Dès ce livre, Brusselmans est considéré comme un des innovateurs de la littérature flamande, avec Tom Lanoye et Kristien Hemmerechts. Son œuvre est marquée par un fort caractère autobiographique et a pour thèmes récurrents l'alcool, le sexe et l'ennui. Un autre de ses sujets de prédilection est la vie dans la campagne flamande dans les années 1970, comme dans Het einde van mensen in 1967 (1999).

Outre sa p…En lire plus sur Wikipedia