Livre
Néerlandais

Poppy en Eddie en Manon

Titre
Poppy en Eddie en Manon
Auteur
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2015
543 p.
ISBN
9789044627299 (paperback)

Commentaires

Met relaties is het uitkijken

Legt Herman Brusselmans de seriegrappenmakerij aan banden en is hij resoluut op weg naar melancholieke ernst? Zijn nieuwe roman Poppy en Eddie en Manon levert geen pasklaar antwoord. Wel levert hij een gevecht tegen de eenzaamheid.

Het voordeel van een recensie schrijven over Herman Brusselmans? Je hoeft hem niet meer te introduceren. De schrijver van pakweg 60 boeken en ettelijke lopende columns is publiek bezit. De finesses van zijn privéleven behoren tot onze parate kennis (Tania en Melissa, u volgt de saga). Zijn werk begeeft zich met schuifelpas richting collectief erfgoed. Want zie, Brusselmans (°1957) is de Vlaamse auteur met de grootste bekendheid, zo wijzen gespecialiseerde enquêtes uit.

Onze langharige scribent is een narcistische categorie op zichzelf. Hij is de nietsontziende blootlegger van zijn eigen neuroses, ingebed in een wikkeldeken van grap en gein en van op smaak gehouden onzin. Zijn stijl is van verre afstand herkenbaar. Een tijdlang richtte hij onder epigonen zelfs een ware ravage aan, allemaal faliekant aangetast door zijn toon en timbre.

Het nadeel van een recensie schrijven over Brusselmans? Je valt noodgewongen in herhaling. Want er sluipt natuurlijk flink wat overtolli…Lire la suite

Deze semi-autobiografische liefdesroman is het vervolg op 'Poppy en Eddie'*. Na de breuk met Poppie zoekt Herman een nieuwe liefde die het gemis van Poppy moet compenseren. Bestaat Manon aanvankelijk alleen in zijn fantasie, als hij haar ontmoet, volgt een hartstochtelijke liefdesrelatie. Angst voor de uiteindelijke teloorgang van hun relatie kwelt hem voortdurend. Manons jeugd, het besef van ouder worden, zijn gedachten aan de dood maken hem onrustig. Dit wordt versterkt door zijn claimgedrag en zijn behoefte aan contact met Poppy. Soms is het contact met haar noodzakelijk; veelal mijdt ze hem of is hij alleen in gedachten bij haar. De hond Eddie is een band tussen beiden. Van elke bladzijde spat Brusselmans verbale energie: kroeg volgt op kroeg, geen vrouw is veilig, collega schrijvers onder doorzichtige pseudoniemen krijgen er ongenadig van langs, tomeloze seks, flinke uitvallen naar negers, invaliden, homo’s en travestieten. Herman verklaart de hele wereld de oorlog. Een boek vol …Lire la suite

À propos de Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Image by Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (né à Hamme, le 9 octobre 1957) est un écrivain belge flamand.

Biographie

D'abord joueur de football (Vigor Hamme et Sporting Lokeren), son travail de bibliothécaire dans un ministère lui inspire le roman qui le fait percer, De man die werk vond (1985), dont le héros, Louis Tinner passe son temps à boire et à fantasmer sur la distributrice de café.

Dès ce livre, Brusselmans est considéré comme un des innovateurs de la littérature flamande, avec Tom Lanoye et Kristien Hemmerechts. Son œuvre est marquée par un fort caractère autobiographique et a pour thèmes récurrents l'alcool, le sexe et l'ennui. Un autre de ses sujets de prédilection est la vie dans la campagne flamande dans les années 1970, comme dans Het einde van mensen in 1967 (1999).

Outre sa prolificité (…En lire plus sur Wikipedia