Livre
Néerlandais

Maanlicht van een andere planeet

Maanlicht van een andere planeet

Dans la série:
Genre:
Een boer van de oude stempel moet zich staande zien te houden in een tijd waarin modernisering steeds meer grip krijgt op het leven.
Titre
Maanlicht van een andere planeet
Auteur
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2021
183 p.
ISBN
9789044647563 (paperback)

Commentaires

HERMAN BRUSSELMANS Maanlicht van een andere planeet

BOEKENBAL

Een nieuwe roman van Herman Brusselmans met Louis Tinner in de hoofdrol, en andermaal hoeft u voor wereldschokkende vernieuwing dit boek niet open te slaan. Zoals haast alle Brusselmans-protagonisten is Tinner een flink gezwollen eikel zonder sociale filter, met in dit geval een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog, explosieve darmproblemen en een zopas overleden vrouw en zoon. Ook de vloedgolf aan gezeik die uit Tinners mond stroomt, volgt de typische Brusselmans-formule – al is dat in deze tijden weleens verfrissend. Zoals een stilstaande klok twee keer per etmaal juist staat, is de baldadigheid en brutaliteit van Brusselmans tegelijk afgezaagd en vernieuwend, afhankelijk van de tijden waarin we leven. Een soort omgekeerde barometer van de maatschappij, zeg maar. Hoe dan ook: voor de fans zal dit boek van nog geen tweehonderd pagina’s de gebruikelijke cc’s azijnpisserij injecteren en naar intrigerende vondsten hoeft u zeker niet ver te zoeken (‘longen…Lire la suite

Een paar dagen uit het leven van Louis Tinner, een personage dat al bekend is uit eerdere romans van de schrijver. Hij is inmiddels in de zestig, woont in z'n eentje in z'n Gentse appartement en doet eigenlijk de hele dag niets. Naast roken en drinken lijkt de enige constante in zijn bestaan het observeren van zijn medemensen te zijn om hen vervolgens op flauwe maar grove wijze in gedachten te beschimpen. Daarnaast koopt hij een Vespa-brommer uit zijn geboortejaar en een nieuwe broek, kampt hij met diarree, bezoekt hij regelmatig een café en bespiedt hij zijn bovenbuurvrouw. Op het einde organiseert hij nog met een paar buurtgenoten een klein uitje naar een landelijke kermis, maar ook dat levert weinig vreugdevols op. Zo is deze zoveelste roman van Brusselmans (1957) in feite niets anders dan een plotloze opeensomming van niet-grappige bezigheden van een totaal oninteressant personage, geschreven in een soort Reviaanse woordenstroom die nergens tot een hoogtepunt komt.

À propos de Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Image by Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (né à Hamme, le 9 octobre 1957) est un écrivain belge flamand.

Biographie

D'abord joueur de football (Vigor Hamme et Sporting Lokeren), son travail de bibliothécaire dans un ministère lui inspire le roman qui le fait percer, De man die werk vond (1985), dont le héros, Louis Tinner passe son temps à boire et à fantasmer sur la distributrice de café.

Dès ce livre, Brusselmans est considéré comme un des innovateurs de la littérature flamande, avec Tom Lanoye et Kristien Hemmerechts. Son œuvre est marquée par un fort caractère autobiographique et a pour thèmes récurrents l'alcool, le sexe et l'ennui. Un autre de ses sujets de prédilection est la vie dans la campagne flamande dans les années 1970, comme dans Het einde van mensen in 1967 (1999).

Outre sa prolificité (…En lire plus sur Wikipedia