Livre
Néerlandais

Hij schreef te weinig boeken

Titre
Hij schreef te weinig boeken
Auteur
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2017
832 p.
ISBN
9789044633757 (hardback)

Commentaires

Alweer een nieuwe Brusselmans, zijn 75ste, en zijn fans zullen weer schateren, maar waarom?

FICTIE. Al die geintjes over geslachtsdelen: het lachen vergaat je snel. Wat resteert in het proza van de jubilerende veelschrijver is een gierende leegte.

Ja maar, zeggen de fans, onder wie Özcan Akyol vorig jaar nog in de Volkskrant, er is heus ruimte voor ernst en diepgang in de romans van Herman Brusselmans (60), alleen moet de lezer 'daar goed voor zoeken, in een schimmig woud van scheldkanonnades, taalgrapjes, misogynie en andersoortig geouwehoer'.

Voor mij is het niet noodzakelijk dat een roman van ernst en diepgang blijk geeft. Mijn moeite met Hij schreef te weinig boeken, de autobiografische roman van ruim 800 pagina's waarin een Gentse auteur notuleert hoe hij zijn dagen doorbrengt (en dat is vooral roken, lezen, koffiedrinken, urineren en kakken, stukjes schrijven en sms'en, appen, facetimen en af en toe naar bed mogen met de jonge Lena), bestaat eruit dat hij niet zijn humor maar zijn verveeldheid overbrengt.

'Bedenk dat de wereld totaal maar dan ook totáál naar de kloten is', aldus de jubilerende veelschrijver, en die vaststelling kan een verklaring zijn voor de …Lire la suite

In deze autobiografie, zijn 75e boek nota bene, opent de auteur de deuren wijd en raak je als lezer vanaf de eerste pagina overspoeld door alles wat er omgaat in het leven en de geest van Herman Brusselmans: een niet aflatende stroom aan gedachten en soms absurd gedetailleerde notities over seks en (zijn) vrouwen en schrijvers en bizarre voorvallen die allemaal uit één koortsige koker komen. De auteur stelt zelf de vraag die je bezighoudt tijdens het lezen van de ruim 800 bladzijden: 'Vinden jullie dat ik literatuur schrijf? Sommigen vinden van niet, die vinden... dat ik bagger schrijf' (p.77). Het lijkt alsof hij maar wat aanmoddert, maar bagger, nee. Er zit wel degelijk een lijn in, maar de weg is bezaaid met zijpaadjes en inkijkjes die hij onmogelijk onbesproken kan laten. Schrijven kan hij maar hij weet van geen ophouden. Het is een overvolle dis die opgediend wordt. Het advies aan de lezer is om er mondjesmaat van te nemen. Teveel ineens kan je opbreken en dan heb je je buik erva…Lire la suite

À propos de Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Image by Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (né à Hamme, le 9 octobre 1957) est un écrivain belge flamand.

Biographie

D'abord joueur de football (Vigor Hamme et Sporting Lokeren), son travail de bibliothécaire dans un ministère lui inspire le roman qui le fait percer, De man die werk vond (1985), dont le héros, Louis Tinner passe son temps à boire et à fantasmer sur la distributrice de café.

Dès ce livre, Brusselmans est considéré comme un des innovateurs de la littérature flamande, avec Tom Lanoye et Kristien Hemmerechts. Son œuvre est marquée par un fort caractère autobiographique et a pour thèmes récurrents l'alcool, le sexe et l'ennui. Un autre de ses sujets de prédilection est la vie dans la campagne flamande dans les années 1970, comme dans Het einde van mensen in 1967 (1999).

Outre sa prolificité (…En lire plus sur Wikipedia