Livre
Néerlandais

Feest bij de familie Van de Velde

Feest bij de familie Van de Velde

Genre:
De komst van een verrassingsgast op het verjaardagsfeest van de vader van een familie zorgt voor veel ophef.
Titre
Feest bij de familie Van de Velde
Auteur
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2018
222 p.
ISBN
9789044636116 (paperback)

Commentaires

Mest, Ravijn, Orgaan, Palace, Binokkel en Sneut. Dat zijn de namen van de familie Van de Velde. Het geeft meteen de typische stijl van Brusselmans weer. Prikkelend en op het flauwe af. Het verhaal gaat over Mest, de vader van het gezin, die 85 jaar wordt. Zijn vrouw Ravijn organiseert een feest voor hem. Een van de gasten is een verrassingsgast, een beroemde man van wie Mest een groot bewonderaar is. De komst van deze gast zorgt voor veel ophef in de familie Van de Velde. Brusselmans (1957) schijft in een voor hem zo karakteristieke stijl: duidelijk, maar ook platvloers. Of je houdt van de stijl van deze auteur of je houdt er niet van. Als je na zinnen als ‘dat kan dan wel zijn, zei Dondrop, maar ik kan wel klaarkomen in je mond’ en ‘ze kleedden zich uit, en begonnen eraan’ nog aangehaakt bent als lezer, ben je waarschijnlijk een fan. Hoe je het ook wendt of keert, om hem heen kun je als fervent lezer ook niet helemaal. Een typische Brusselmans roman.

À propos de Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Image by Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (né à Hamme, le 9 octobre 1957) est un écrivain belge flamand.

Biographie

D'abord joueur de football (Vigor Hamme et Sporting Lokeren), son travail de bibliothécaire dans un ministère lui inspire le roman qui le fait percer, De man die werk vond (1985), dont le héros, Louis Tinner passe son temps à boire et à fantasmer sur la distributrice de café.

Dès ce livre, Brusselmans est considéré comme un des innovateurs de la littérature flamande, avec Tom Lanoye et Kristien Hemmerechts. Son œuvre est marquée par un fort caractère autobiographique et a pour thèmes récurrents l'alcool, le sexe et l'ennui. Un autre de ses sujets de prédilection est la vie dans la campagne flamande dans les années 1970, comme dans Het einde van mensen in 1967 (1999).

Outre sa p…En lire plus sur Wikipedia