Livre
Néerlandais
Brusselmans wordt gearresteerd omdat hij gek is geworden en opgenomen in een kliniek, maar hij weet daaruit te ontsnappen.
Sujet
Psychiatrie
Titre
De tafel
Auteur
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2019
287 p.
ISBN
9789044641486 (hardback)

Commentaires

Dit verhaal van de gevierde en verguisde Vlaamse auteur Herman Brusselmans heeft een iets duidelijkere plot dan sommige andere boeken van de auteur. Het gaat om een gek geworden Brusselmans, die gearresteerd wordt door de politie en nadien in de psychiatrische instelling Bossa Nova in de Lembeekse Bossen opgenomen en onderzocht wordt. Hij weet te ontsnappen en wordt achtervolgd door de politie. Gelukkig kan hij door een tip van zijn vriendin LVH onderdak vinden bij de familie Hoogsmout. ‘De tafel’ staat garant voor een hele hoop grappige scènes, maar ook enkele serieuze passages. Niet iedereen zal dit boek waarderen, maar eens te meer toont Brusselmans (1957) aan dat hij een van de belangrijkste, nog levende schrijvers in het Nederlandse taalgebied is.

À propos de Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Image by Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (né à Hamme, le 9 octobre 1957) est un écrivain belge flamand.

Biographie

D'abord joueur de football (Vigor Hamme et Sporting Lokeren), son travail de bibliothécaire dans un ministère lui inspire le roman qui le fait percer, De man die werk vond (1985), dont le héros, Louis Tinner passe son temps à boire et à fantasmer sur la distributrice de café.

Dès ce livre, Brusselmans est considéré comme un des innovateurs de la littérature flamande, avec Tom Lanoye et Kristien Hemmerechts. Son œuvre est marquée par un fort caractère autobiographique et a pour thèmes récurrents l'alcool, le sexe et l'ennui. Un autre de ses sujets de prédilection est la vie dans la campagne flamande dans les années 1970, comme dans Het einde van mensen in 1967 (1999).

Outre sa prolificité (…En lire plus sur Wikipedia