Titre
De fouten
Auteur
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2016
244 p.
ISBN
9789044631128 (hardback)

Commentaires

Brusselmans voert de maskerade ten top

Roman. De fouten is een merkwaardige Brusselmans. Vol absurdistische ongein, natuurlijk. Maar met een aarzelende zoektocht naar een nieuwe vorm én plots rondspokende tristesse.

We staan er te zelden bij stil. Maar soms moet het een kruis zijn om Herman Brusselmans te heten. Elke nacht weer aan die schrijftafel in je loft doorbuffelen aan een nieuwe roman. Kwestie van je debiet van minstens twee boeken per jaar te blijven garanderen.

Daarbovenop zeven columns vol ongein, voetbalpronostieken of door de mangel gehaalde BV's afscheiden voor krant tot week- en maandblad, van Woef tot Humo. Serieel grappig zijn in de jury van De slimste mens. Een dieet van drie pakjes sigaretten per dag en te weinig groenten. Elke date laten registreren door de societyrubrieken. Je nieuwe Amsterdamse 25-jarige geliefde (Lena is de naam) voldoende pamperen ('Ik lig liever met haar in bed dan met een vrouw van 72', zeg je in Dag Allemaal). Je zorgen maken over je vergrijzende, lange haardos, nu ook Ilja Leonard Pfeijffer je in dat segment naar de kroon steekt. De media ontwapenend eerlijk onderhouden over je erectieproblemen -…Lire la suite

De auteur (1957) vertelt dat hij op slinkse wijze via een medewerker van de uitgeverij het manuscript van het boek heeft verkregen waarin zijn jeugdjaren worden beschreven door een Neerlandicus. De auteur constateert alleen maar fouten in dit manuscript. Hij geeft gedetailleerde aanvullende informatie waarbij hij alle beschreven feiten weerspreekt en zijn eigen versie van de geschiedenis geeft. Zijn autobiografie neemt de vorm aan van een uitvoerig kletsverhaal vol onnavolgbare terzijdes en sneren naar iedereen in zijn omgeving. Het geheel is uiteraard een uitvergrote vorm van ironie, want de auteur heet Herman Brusselmans die dus een langgerekt spel met werkelijkheid en fictie speelt. Het resultaat kan beoordeeld worden als flonkerende absurditeit of als melige humor. Het is superieure of inferieure kolder, in elk geval ontegenzeggelijk gedrenkt in een forse dosis hyperbolen en een fascinatie voor lichamelijke functies en alle mogelijke afwijkingen en gebreken op dit vlak.

À propos de Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Image by Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (né à Hamme, le 9 octobre 1957) est un écrivain belge flamand.

Biographie

D'abord joueur de football (Vigor Hamme et Sporting Lokeren), son travail de bibliothécaire dans un ministère lui inspire le roman qui le fait percer, De man die werk vond (1985), dont le héros, Louis Tinner passe son temps à boire et à fantasmer sur la distributrice de café.

Dès ce livre, Brusselmans est considéré comme un des innovateurs de la littérature flamande, avec Tom Lanoye et Kristien Hemmerechts. Son œuvre est marquée par un fort caractère autobiographique et a pour thèmes récurrents l'alcool, le sexe et l'ennui. Un autre de ses sujets de prédilection est la vie dans la campagne flamande dans les années 1970, comme dans Het einde van mensen in 1967 (1999).

Outre sa p…En lire plus sur Wikipedia