Livre
Néerlandais

Achter een struik

Wanneer een Vlaamse schrijver die filosoof is geworden deelneemt aan een filosofencongres waar een misdaad plaats vindt, beschrijft hij de gebeurtenissen en besluit hij weer schrijver te worden.
Titre
Achter een struik
Auteur
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2018
223 p.
ISBN
9789044637564 (paperback)

Commentaires

Herman Brusselmans (1957) heeft patent op de combinatie van surrealistisch vertellen en een verhaal baseren op meligheid. Zo ook in deze roman. Een Belgische filosoof verheugt zich op een filosofencongres in Gent, met name de ontmoeting met de Afrikaanse filosoof N'Konko Zundi doet hem reikhalzend uitkijken naar dit academisch evenement. Ook een Vlaamse schrijver die filosoof is geworden neemt deel aan het congres. Dan gebeurt er iets vreemds. Een filosoof is met zijn vrouw op zijn hotelkamer, een onbekende heer voegt zich bij hen. Een uurtje later vertrekt de laatstgenoemde weer. Later blijkt dat het echtpaar dood in de hotelkamer ligt. Het onderzoek wil niet vlotten, na twintig minuten politieverhoor is er nog geen dader, zo schrijft Brusselmans. De auteur ziet het van een afstand aan, bezoekt de revue-achtige rechtszaak over deze dubbele moord en besluit de filosofie te laten voor wat het is en weer schrijver te worden. Een absurd maar vermakelijk verhaal.

À propos de Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Image by Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (né à Hamme, le 9 octobre 1957) est un écrivain belge flamand.

Biographie

D'abord joueur de football (Vigor Hamme et Sporting Lokeren), son travail de bibliothécaire dans un ministère lui inspire le roman qui le fait percer, De man die werk vond (1985), dont le héros, Louis Tinner passe son temps à boire et à fantasmer sur la distributrice de café.

Dès ce livre, Brusselmans est considéré comme un des innovateurs de la littérature flamande, avec Tom Lanoye et Kristien Hemmerechts. Son œuvre est marquée par un fort caractère autobiographique et a pour thèmes récurrents l'alcool, le sexe et l'ennui. Un autre de ses sujets de prédilection est la vie dans la campagne flamande dans les années 1970, comme dans Het einde van mensen in 1967 (1999).

Outre sa p…En lire plus sur Wikipedia