Livre
Néerlandais

De bal van Toos

Henk Hokke (auteur), Mark Janssen (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
De bal van Toos is weg. Zou hij in het bos zijn? Toos gaat op zoek. AVI-S. Vanaf ca. 6 jaar.
Niveau de lecture
AVI Début
Titre
De bal van Toos
Auteur
Henk Hokke
Dessinateur
Mark Janssen 1974-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Assen: Maretak, 2008
[20] p. : ill.
ISBN
9789043703499 (hardback)

Commentaires

Leestechniek heb je nodig om tot leesbegrip te komen, maar het ene volgt niet logischerwijs uit het andere. Wie boeken schrijft voor beginnende lezers moet daarom niet alleen rekening houden met het leestechnisch niveau, maar ook met de verhaalopbouw, en het al of niet vertrouwd zijn van de doelgroep met bepaalde woorden en uitdrukkingen. Bij teksten met een laag leestechnisch niveau is het verband tussen zinnen bovendien nogal eens zoek omdat er, door de verplichting om korte zinnen te maken, geen gebruik wordt gemaakt van voegwoorden zoals 'omdat', 'daardoor' en 'want'. Sommige auteurs slagen erin om een mooi, toegankelijk verhaaltje te schrijven in een eenvoudig leesniveau, maar anderen maken er een knoeiboel van. In eenzelfde reeks vind je dus vaak kwalitatief goede tot minder goede en zelfs ronduit slechte boeken.
De 'Top'-serie van de educatieve uitgeverij Maretak is bestemd voor kinderen die net leren lezen. De boeken uit deze reeks zijn geschreven op AVI-startniveau, wat in…Lire la suite
Toos is haar bal kwijt en gaat in het bos zoeken. Gelukkig helpen de dieren haar, want ze ziet steeds dingen die op haar bal lijken. Ten slotte vindt ze de bal in een boom. De tekst is in hoofdstukjes verdeeld. Per bladzijde staan er drie of vier korte zinnetjes in duidelijke letters tussen de platen afgedrukt. Het verhaaltje zelf heeft weinig verrassends, is wat braaf. De illustraties zijn paginagroot en uitgevoerd in felle, vrolijke kleuren. De levendige figuurtjes zijn zwart omlijnd en vanuit verschillend perspectief getekend. Dialogen zijn aangeduid met een figuurtje dat op de schutbladen wordt voorgesteld, zodat meteen duidelijk is wie de tekst zegt. Stevig papier. Het boekje ziet er aantrekkelijk uit en zal kinderen wel aanspreken. Deel uit de serie 'top-boeken'*, bestemd voor kinderen die net leren lezen, op niveau AVI-S. Niet erg originele, maar bruikbare, overzichtelijke oefenstof voor kinderen die net met lezen beginnen. Vanaf ca. 6 jaar.