Mijn allerliefste schat

Gabriel Tallent (auteur), Jan de Nijs (traducteur)
Titre
Mijn allerliefste schat
Auteur
Gabriel Tallent
Traducteur
Jan de Nijs
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
My absolute darling
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
463 p.
ISBN
9789026336249 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Diep in het woud

Roman.Een meisje is overgeleverd aan haar wrede vader in dit fel gehypete debuut.

Mendocino, een stadje langs de Noord-Californische kust, staat bekend om zijn wiettelers en bejaarde hippies. Gabriel Tallent kent de omgeving tot in de details, zo blijkt uit zijn debuutroman Mijn allerliefste schat, een gehypet boek dat volgens Stephen King net zo'n meesterwerk is als Catch-22 of Spaar de spotvogel. Helemaal misplaatst is de vergelijking met dat laatste boek niet. Mocht Turtle, hoofdpersonage uit Mijn allerliefste schat, opgroeien in een liefhebbend gezin, dan zou ze wel wat lijken op Scout Finch uit de roman van Harper Lee. Ze is het type jonge heldin dat je vaker tegenkomt in Amerikaanse fictie: ondernemend, zelfstandig en dapper. Even sterk als Spaar de spotvogel is Tallents debuut niet, maar het is op zijn minst veelbelovend.

Turtle woont met haar vader Martin in een bouwvallig en met klimroos en gifeik overwoekerd huis. Op de eerste bladzijden al lees je dat een van de ramen vol hangt met schietschijven. Wanneer je verderop het meisje rauwe eieren zie…Lire la suite

Het verhaal van een meisje van veertien, Turtle Alveston, dat samen met haar vader Martin op een afgelegen plek woont in een onherbergzaam gebied van de VS. De twee zijn sterk op elkaar aangewezen en Martin leert zijn dochter allerlei dingen over overleven in de ruige natuur; ook schietles is een belangrijk element in haar opvoeding. Martin is een zeer strikte leermeester die soms sadistische leermethodes gebruikt. En zijn liefde voor Turtle is zo absoluut dat incest er deel van uitmaakt. Pogingen van goedwillende mensen, een leerkracht en een opa, om Turtle hulp te bieden, lopen op niets uit, deels omdat Turtle zelf ambivalent is over haar relatie met haar vader. Er komt een crisis als Turtle een vriend krijgt en Martin zijn extreem gewelddadige bezitterigheid toont. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Turtle. Dit is een meeslepend geschreven boek met poëtische passages over de natuur, maar de lezer moet wel een sterke maag hebben, want het geweld en de incestueuze s…Lire la suite

Dochter van een psychopaat

Turtle (14) wil harder dan de natuur zelf worden om zich te bevrijden van haar vader

De veertienjarige Turtle woont met haar vader Martin in een blokhut in de bossen van Noord-Californië. Om het huis liggen kogelhulzen, binnen hangen met kogels doorzeefde schietschijven. Toen Turtle zes was, leerde Martin haar schieten. Nu is ze scherpschutter. Harder dan de natuur zelf wil ze worden, op blote voeten loopt ze de hele dag door het bos en over puntige kliffen langs het strand. Thuis bestaat haar ochtendritueel uit het opslurpen van een paar rauwe eieren, het gooien van een flesje bier naar haar vader, die het met zijn tanden opent, en de mededeling dat hij haar écht niet naar de schoolbus hoeft te brengen. Wat hij toch doet. Martin is bezitterig en wantrouwig. Hij noemt haar 'klontje', en 'allerliefste schat', wat akelig en onheilspellend overkomt. Op school gaat het niet best met Turtle, wat weinig verwondering wekt. Dat is het begin. Maak je op voor een helse rit.

Een tienermeisje dat in moeilijkheden raakt en d…Lire la suite

À propos de Gabriel Tallent

Gabriel Tallent est un écrivain américain né en 1987 à Santa Fe, au Nouveau-Mexique. Il est connu pour être l'auteur du roman My Absolute Darling, paru aux éditions Gallmeister en 2018 et traduit en français par Laura Derajinski.

Biographie

Gabriel Tallent naît en 1987 à Santa Fe, au Nouveau-Mexique. Il grandit à Mendocino, en Californie. Il est élevé par deux femmes, sa mère biologique, l'essayiste Elizabeth Tallent, et sa compagne, l'antiquaire Gloria Rogers.

Il est titulaire d'un baccalauréat universitaire en littérature du 18ème siècle de l'université Willamette, obtenu en 2010. Il a travaillé pendant deux ans en tant que chef d'équipe pour l'association Northwest Youth Corps.

Gabriel Tallent a publié des nouvelles pour plusieurs magazines, dont le Narrative et le St. Petersburg Review. Son premier roman, My Absolute Darling, est publié en En lire plus sur Wikipedia