Wie vlucht en wie blijft : vroege volwassenheid

Elena Ferrante (auteur), Marieke van Laake (traducteur)

Wie vlucht en wie blijft : vroege volwassenheid

Dans la série:
De gecompliceerde vriendschap tussen twee vriendinnen die opgroeiden in een volksbuurt in Napels.
Extra subject
vriendschap, Italië
Titre
Wie vlucht en wie blijft : vroege volwassenheid
Auteur
Elena Ferrante
Traducteur
Marieke van Laake
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Storia di chi fugge e di chi resta
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2019 | Autres éditions
415 p.
ISBN
9789028427976 (paperback)
Plusieurs langues:

Commentaires

Met de poppen spelen in Napels

Roman. In Wie blijft en wie vlucht neemt Elena Ferrante je genadeloos de afgrond in.

Het uitgangspunt van Elena Ferrantes vierluik De geniale vriendin is een gemene streek: de kleine Lila gooit de pop van haar vriendin Elena in de donkere kelder van Don Achille, een afschrikwekkende woekeraar uit de buurt. Meteen genadeloos de onpeilbare diepte in, de lezer is gewaarschuwd: het Italiaanse enigma Elena Ferrante lezen is een rauwe ervaring, vereist overgave en moed om de (eigen) afgrond in te kijken.

De speeltijd is voorbij in deel drie, Wie vlucht en wie blijft. Lila en Elena zijn volwassen, de poppen zijn ingeruild voor levende kinderen. Tienermoeder Lila heeft haar man, haar huis en luxueuze leven verlaten. Ze woont met haar zoontje Gennaro bij een vriend en werkt in een worstenfabriek - hoe prozaïsch kan het worden. Haar handen zijn ruw, haar lichaam lijdt onder het fysieke werk. Elena daarentegen leeft het leven van de geest; zij heeft bijna achteloos een boek gepubliceerd dat haar in een ander leven katapult…Lire la suite

Het derde deel van de internationaal populaire Napolitaanse tetralogie van de Italiaanse auteur zet de contrasten in de gecompliceerde vriendschap tussen de in een volksbuurt opgegroeide vertelster Elena Greco (‘Lena’) en Rafaella (‘Lila’) sterker aan. Zo beweegt Elena zich door haar romansucces en haar aanstaande huwelijk met de veelbelovende wetenschapper Pietro Airota in de hogere kringen, terwijl Lila haar rijke man heeft verlaten en in een vleesfabriek moet gaan werken. Dit meest politieke deel speelt in het rumoerige Italië van de late jaren zestig en zeventig (studentenopstanden, radicaliserend communisme, feminisme). Hierdoor worden de eigen verwachtingen, die van elkaar en die van hun omgeving - met name wat betreft het moederschap, partnerschap, liefde en carrière - onder grotere druk gezet. Lena besluit uiteindelijk uit het kielzog van Lila te stappen en haar eigen koers te varen. Twistpunt blijft Nino, Lena’s grote liefde en ex-minnaar van Lila.

À propos de Elena Ferrante

Elena Ferrante, née le 5 avril 1943 à Naples, est une romancière, nouvelliste et essayiste italienne.

Biographie

La romancière derrière le pseudonyme tient absolument à rester dans l'ombre et refuse par conséquent la publicité et les apparitions télévisées, acceptant seulement en de rares occasions les interviews écrites.

Lors de celles-ci, Elena Ferrante a affirmé être une femme, mère de famille, et que son œuvre était d'inspiration autobiographique.

En particulier, dans La frantumaglia, l'auteur révèle à ses lecteurs des aspects de la personnalité d'Elena Ferrante en lui donnant notamment une origine (mère couturière s'exprimant en napolitain) une date (1943) et un lieu de naissance (Naples).

Selon certaines hypothèses, il pourrait s'agir d'Anita Raja, éditrice et traductri…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions