Het verhaal van het verloren kind : volwassenheid, ouderdom

Elena Ferrante (auteur), Marieke van Laake (traducteur)

Het verhaal van het verloren kind : volwassenheid, ouderdom

Dans la série:
De complexe vriendschap tussen twee in een volksbuurt opgegroeide vriendinnen, van wie de een zich wel aan haar milieu weet te ontworstelen en de ander niet, spitst zich toe als de een weer in haar oude wijk in de buurt van de ander komt te wonen.
Extra subject
vriendschap, Italië
Titre
Het verhaal van het verloren kind : volwassenheid, ouderdom
Auteur
Elena Ferrante
Traducteur
Marieke van Laake
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Storia della bambina perduta
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2019 | Autres éditions
477 p.
ISBN
9789028427983 (paperback)
Plusieurs langues:

Commentaires

In de schaduw van de perfectie

De (nog altijd niet bevestigde) onthulling van haar identiteit viel samen met het verschijnen van het laatste deel van haar Napolitaanse vierluik, Het verhaal van het verloren kind. Een terugblik op het fenomeen Ferrante.

De schrijfster die niet bestaat, deed bijna 20 jaar voor het verschijnen van 'de Napolitaanse romans' voor het eerst van zich spreken. Elena Ferrante debuteerde in 1992 met Kwellende liefdes? Vanaf dat moment begon het grote raden naar wie zich achter die naam verschanste.

In de loop der tijd stond Elena Ferrante af en toe, via haar Romeinse uitgeverij edizioni e/o, per mail interviews toe. Die werden, met brieven die ze aan haar uitgever en enkele bevoorrechte lezers schreef, in 2003 gebundeld onder de titel La frantumaglia (de Nederlandse vertaling staat voor begin 2018 gepland).

Ferrante zou als dochter van een naaister zijn geboren en getogen in Napels en onder andere inspiratie hebben gehaald uit het werk van Elsa Morante. Het pseudo-autobiografische La frantumaglia maakte de zaak er alleen maar mysterieuzer op, en was moeilijk te rijmen met Ferrantes opvatting dat boeken hun schrijver niet nodig hebben. Waarom dan we…Lire la suite

Het boeiende slotdeel van de Napolitaanse tetralogie van de Italiaanse auteur heeft de volwassenheid en naderende ouderdom van de in een volksbuurt opgegroeide vertelster Elena (‘Lena’) en haar vriendin Rafaella (‘Lila’) tot onderwerp. Dit tegen het decor van het gecorrumpeerde Italië van de jaren 1980 tot 2005. Lena is een gevierd schrijfster, Lila heeft als computerprogrammeur een eigen bedrijf. Lena verlaat haar man voor Nino en gaat vlak boven Lila in hun oude stadswijk wonen. Ze krijgen elk een dochter en stallen hun kinderen bij elkaar. De complexe vriendschap wordt op het eind nog toegespitst omdat Lila’s dochter Tina spoorloos verdwijnt (titel). Lena vraagt zich af of Lila stiekem een boek schrijft. Is het een verwerking, bevrijding of een poging om haar als schrijfster te overtreffen? Lila verdwijnt nadat Lena een succesvolle novelle over hun vriendschap publiceert. Is de kroniek, in retrospectief door de oude Lena geschreven, een smeekbede tot vergeving? Een verslavende lees…Lire la suite

À propos de Elena Ferrante

Elena Ferrante, née le 5 avril 1943 à Naples, est une romancière, nouvelliste et essayiste italienne.

Biographie

La romancière derrière le pseudonyme tient absolument à rester dans l'ombre et refuse par conséquent la publicité et les apparitions télévisées, acceptant seulement en de rares occasions les interviews écrites.

Lors de celles-ci, Elena Ferrante a affirmé être une femme, mère de famille, et que son œuvre était d'inspiration autobiographique.

En particulier, dans La frantumaglia, l'auteur révèle à ses lecteurs des aspects de la personnalité d'Elena Ferrante en lui donnant notamment une origine (mère couturière s'exprimant en napolitain) une date (1943) et un lieu de naissance (Naples).

Selon certaines hypothèses, il pourrait s'agir d'Anita Raja, éditrice et traductri…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions