Livre
Néerlandais

Vuurmeisje

Dirk Bracke (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Een jonge Neanderthaler moet elke dag vechten voor zijn bestaan, niet alleen in de natuur maar ook in zijn groep. Vanaf ca. 13 jaar.
Sujet
IJstijden
Extra subject
HIV
Titre
Vuurmeisje
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2018 | Autres éditions
160 p.
Note
Herwerkte uitgave van Steen
ISBN
9789059089150 (paperback)

Commentaires

Vuurmeisje is een opgefriste heruitgave van het debuut van Dirk Brack, Steen (DF-Infodok, 1993). Het verhaal speelt zich zo'n 60.000 jaar geleden af. Steen behoort tot een groep Neanderthalers die in barre omstandigheden proberen te overleven. Bracke tekent hun dierlijke levenswijze aanschouwelijk en beeldrijk. Zijn taalschat volgt hun gedrag. Ze 'grommen', 'bijten' en 'brullen'. Met Steen als voortrekker ontwikkelt de groep langzaam een menselijker gedrag. Er komt plaats voor emoties en Steen wordt zelfs gevoelig voor een hogere aanwezigheid.

Dit debuut van Bracke behoort nog altijd tot zijn betere werk en werd dan ook terecht opnieuw uitgegeven. [Jet Marchau]
Steen is een jager die circa 60.000 jaar geleden leefde als holbewoner en jager-verzamelaar. De ontmoeting met zowel het Vuurmeisje (dat zijn vrouw wordt) en andere stammen levert zijn groep andere gewoonten op: zowel sociaal als wat de manier van jagen betreft. Het is een kort verhaal in twintig korte hoofdstukken waarin op een boeiende wijze het leven van jager-verzamelaars wordt beschreven. Daarnaast geeft het een beeld van de ontwikkelingen die deze holbewoners kunnen doormaken. Technisch (korte zinnen, natuurbeschrijvingen en dialogen) en inhoudelijk (historisch verhaal met ontwikkelingen en spannende jachten) afgestemd op de doelgroep. Er zijn, buiten het voorplat met een foto (sic) van het Vuurmeisje, geen illustraties. Kleine letters en dichtbedrukte bladzijden. Vanaf ca. 13 jaar.

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle pri…En lire plus sur Wikipedia