Livre
Néerlandais

Sweet sixteen

Dirk Bracke (auteur), Herman Van Campenhout (auteur)
Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
De zestienjarige Siska begint een geheime relatie met haar nieuwe leraar Engels, meneer Bolen. Ondertussen heeft ze ook gevoelens voor haar beste vriend Mats. Bovendien denkt ze dat haar beste vriendin meneer Bolen aan het verleiden is. Dan ontvangt ze anonieme sms’jes met bedreigingen.
Titre
Sweet sixteen
Auteur
Dirk Bracke Herman Van Campenhout
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2013
211 p.
ISBN
9789059329638 (hardback)

Commentaires

Sweet Sixteen is na IQ 140 het tweede duo-boek van Dirk Bracke en Herman Van Campenhout in de ‘Portret-reeks’ voor young adults. Siska, een zestienjarig meisje, wordt halsoverkop verliefd op haar nieuwe leraar Engels. Al gauw beginnen ze in het geheim aan een passionele relatie. Maar Siska’s vriendin Ruth heeft duidelijk ook een oogje op meneer Bolen en zet alles op alles om hem te verleiden. Tegelijkertijd weet Siska ook niet goed wat ze aan moet met haar beste vriend Mats, voor wie ze ook al een tijd gevoelens had. Als Siska en meneer Bolen allebei vreemde berichtjes krijgen van een zekere Piet Konijn, lijkt hun droomrelatie meer een nachtmerrie te worden.
Het centrale thema in Sweet Sixteen is de ongeoorloofde seksualiteit tussen een leraar en zijn leerlinge, de vele geheimen die daarbij komen kijken en de reacties van de omgeving. Er komen vooral veel pijnlijke gevoelens aan bod. De vriendschap tussen Siska en Ruth draait al snel uit op grote rivaliteit …Lire la suite
De 16-jarige Siska krijgt een nieuwe leraar, Jonas. Ze vindt hem aantrekkelijk en wordt gevraagd als babysit voor zijn zoontje. Jonas voelt zich seksueel tot Siska aangetrokken, want zijn vrouw wil niet genoeg vrijen. Jonas en Siska maken een afspraakje. Ze vrijen heftig en nieuwe afspraakjes volgen. Siska gelooft dat Jonas verliefd op haar is door zijn lieve en attente aandacht. Toch kan het niet goed blijven gaan en dreigt hun relatie uit te komen. Het verhaal ontwikkelt zich razendsnel. Dat kan omdat de verhaalpersonen irreëel, dom en naïef zijn. De vrijscènes laten niets aan de verbeelding over. Als Siska wordt bedreigd, krijgt het verhaal wat afwisseling en spanning, hoewel de lezer kan voorspellen wie de dader is. Het verhaal lijkt (te) snel geschreven door de auteurs en is ongeloofwaardig; de verhaalpersonen gaan niet leven. Mede door Van Campenhouts achtergrond is de schoolsituatie wel herkenbaar beschreven. Toch zullen jonge meiden het een mooi boek vinden en sympathie voor S…Lire la suite

Sweet Sixteen

Dirk Bracke schreef 'Sweet Sixteen' in samenwerking met Herman Van Campenhout. Het is een gemakkelijk leesbaar boek over een actueel thema, exact wat de portretreeks van Abimo beoogt. Hoewel de relatie tussen Siska en Mats in het begin niet helemaal duidelijk is, word je onmiddellijk meegezogen in het verhaal. Als lezer worstel je met gevoelens van afschuw en hoop. Want al valt de relatie die Siska als zestienjarige aangaat met haar leraar niet goed te keuren, door de ogen van Siska bekeken is het alleen maar romantisch. Wanneer Jonas, de leraar, ook besluit op de avances van Siska’s beste vriendin in te gaan, ontstaat een emotioneel kluwen dat je niet los laat. Wordt Siska's romantische fantasie werkelijkheid? Zal haar wereld instorten als ze weet dat Jonas ook een affaire heeft met haar vriendin Ruth? Of zal Anneleen, de vrouw van Jonas, achter hun relatie komen? En wat gebeurt er dan met de kleine Andres, de zoon van Jonas?
En bovendien is er nog 'Piet Konijn'. Hij lijkt Sisk…Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle pri…En lire plus sur Wikipedia