Livre
Néerlandais

Buitenbeen

Dirk Bracke (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Delphine zit in een rolstoel en daar baalt ze van. Wanneer ze een uitnodiging ontvangt voor een filmauditie, denkt ze geen kans te maken. Dan ontmoet ze lotgenoot Robin, die haar dingen laat doen die ze nooit voor mogelijk hield.
Titre
Buitenbeen
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Waasmunster: Abimo, 2006
136 p.
ISBN
90-59322-77-0 9789059322776 (hardback)

Commentaires

Het "buitenbeen" in Dirk Brackes jongste boek is de vijftienjarige Delphine, die door een hersenbloeding bij haar voortijdige geboorte gehandicapt is aan benen en handen. Ze loopt moeilijk en zit daarom meestal in haar rolstoel.

Het hijverhaal in de verleden tijd toont de moeilijkheden die Delphine ondervindt, thuis en op school, en haar gevoelens daarbij. Het tekent realistisch hoe haar handicap haar hele leven bepaalt, hoe machteloos ze zich vaak voelt, hoezeer ze verlangt gewoon te kunnen leven zoals andere meisjes... Vaak spiegelt ze zich aan haar tweelingzus, Eva, wie niets mankeert, of aan haar vriendinnen. Veel mensen helpen haar waar nodig, maar vaak schaamt ze zich omdat ze zo weinig alleen kan. Niet alle mensen begrijpen haar toestand of houden er rekening mee. Op school is er zelfs een jongen die haar pest, omdat hij niet begrijpt waarom ze soms meer aandacht krijgt dan de andere leerlingen. Gelukkig leert ze Robin kennen, een jongen die zonder vingers geboren is. Ze…Lire la suite
Dit boek is tot stand gekomen doordat zeven jongeren met een lichamelijke handicap het verhaal over hun leven op papier wilden hebben en daarvoor op zoek gingen naar een geschikte auteur. Delphine en Eva (beiden 15) zijn een tweeling. Alleen zit Delphine in een rolstoel en Eva niet. En dus kan Eva alleen naar school fietsen, terwijl Delphine met de auto moet worden gebracht. Eva is veel zelfstandiger en mag veel meer dan haar tweelingzus. Gelukkig mag Delphine wel naar een feestje en daar ontmoet ze Robin. Hij schiet haar te hulp wanneer haar rolstoel ondersteboven valt. Deze twee zijn al snel verliefd op elkaar en samen durven ze veel meer te ondernemen dan alleen. Prettig geschreven en overtuigende jeugdroman. Mooi klein gehouden verhaal over de dagelijkse frustraties, maar ook de leuke dingen in het leven van een gehandicapte puber die er net zo goed als anderen van droomt om actrice te worden. Vanaf ca. 12 jaar.

Buitenbeen

Delphine is een meisje van vijftien jaar dat ten gevolge van een hersenbloeding bij de geboorte in een rolstoel zit. Ze probeert op dezelfde manier als haar leeftijdsgenoten door het leven te gaan, maar ze wordt vaak beperkt door haar handicap. Het contrast tussen haar leven en dat van haar tweelingzus is dan ook groot. Maar Delphine is een doorzetter en ze grijpt de kansen die ze aangeboden krijgt. Zo gaat ze in op de vraag om deel te nemen aan een filmauditie en gaat ze naar een jongerenfuif. Dit wordt niet zo'n aangename belevenis voor haar tot op het moment dat ze Robin tegenkomt. Hij heeft ook een handicap en het klikt heel snel tussen hen. Door Robin komt ze meer buiten en kan ze dezelfde ervaringen opdoen als haar leeftijdsgenoten. Haar hoop op een filmrol wordt echter de kop ingedrukt doordat er andere motieven achter de vraag zaten. Maar door een gelukkig toeval krijgt ze toch nog een rol in een film aangeboden.
Dit boek werd geschreven door Dirk Bracke op basis van de …Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle pri…En lire plus sur Wikipedia