Pluk redt de dieren

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Pluk en het jongetje Spijtebijt komen in de Klimaatexperimenteerkas van de Weerman terecht, waar Spijtebijt de Weerman in zijn duim bijt. Er ontstaat een ravage, waardoor alle klimaten door elkaar lopen. Vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Pluk redt de dieren / Annie M.G. Schmidt ; ill. Fiep Westendorp
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Dessinateur
Fiep Westendorp
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2004
64 p. : ill.
ISBN
90-451-0094-0

Plusieurs formats:

Commentaires

De verhalen over Pluk van de Petteflet publiceerde Annie M.G. Schmidt voor ze in boekvorm verschenen (1971) als feuilleton in 'Margriet', van 1968 tot 1970. Zes maanden na het eerste verhaal over Pluk duikt het kind Spijtebijt op. Hierover schrijft Schmidt zelf:"'Ik was al een heel end en plots dacht ik, god, ik ben het zelf. Het is over een Spijtebijt, een kind dat bijt en dan spijt heeft. Zo ben ik zelf, ik kan snauwen, kwetsend zijn, van woede ga ik schreeuwen, lelijke dingen zeggen, in het theater ook. En thuis ga ik opbellen, briefjes schrijven" (uit: Joke Linders, Doe nooit wat je moeder zegt, 1999, p. 266).

Merkwaardig genoeg neemt Schmidt deze verhalen niet op in het boek over Pluk, wat bij Linders de vraag oproept 'Zat die Spijtebijt haar te dicht op de huid?' Nu verschijnen de verhalen over Spijtebijt dus wel in boekvorm, met de oorspronkelijke illustraties van Fiep Westendorp. Die illustraties zijn op zichzelf een feest. Op elke prent merk je hoe Fiep Westendo…Lire la suite
Pluk maakt kennis met het jongetje Spijtebijt, dat is opgevoed door twee Canadese Griezelberen en daardoor nogal bijterig en smijterig is, hoewel hij altijd direct spijt heeft daarna. Samen komen ze in de Klimaatexperimenteerkas van de Weerman terecht, waar Spijtebijt de Weerman in zijn duim bijt en een ravage veroorzaakt waardoor alle klimaten door elkaar gaan lopen. De ijsbergen smelten, de oerwouden bevriezen en de dieren in de kas komen in verkeerde klimaten terecht. Alle verhalen en tekeningen over Pluk verschenen van 1968-1970 als feuilleton in de 'Margriet', de meeste vervolgens in boekvorm in 'Pluk van de Petteflet'* (1971). Twaalf verhalen werden niet opgenomen, omdat de tekeningen ontbraken. Bij de voorbereiding van de Fiep Westendorp tentoonstelling (Kunsthal Rotterdam 2003) werden ze gevonden. In dit boek zijn oude bekenden (Aagje, mevrouw Helderder) en nieuwe helden te vinden. Spijtebijt is een aanwinst in het Plukuniversum. Winnaar Nederlandse Kinderjury 2005. www.plukreLire la suite

À propos de Annie M.G. Schmidt

CC BY-SA 3.0 nl - Image by AVRO

Anna Maria Geertruida Schmidt, née à Kapelle, le 20 mai 1911 – morte à Amsterdam, le 21 mai 1995, est une poétesse néerlandaise, auteur de chansons, livres, pièces de théâtre, comédies musicales et drames pour radio et télévision. Elle est lauréate en 1988 du prestigieux prix international, le Prix Hans-Christian-Andersen, catégorie Écriture.

Elle est surtout célèbre pour ses livres pour la jeunesse tels que : Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje et ses chansons d'enfants, notamment Dikkertje Dap et Het Beertje Pippeloentje. Des générations de Néerlandais ont grandi avec ses poèmes et ses contes, et c'est ainsi que son œuvre est devenue une part de la mémoire collective des Pays-Bas d'après-guerre.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions