Livre
Néerlandais

Joris en de draak : een legende ...

Annemarie Bon (auteur), Sandra Klaassen (dessinateur)

Joris en de draak : een legende ...

Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Kan dappere ridder Joris de prinses redden? Een gemene draak eist bij elke volle maan een meisje. Als hij geen meisje krijgt, verwoest hij het land. Het volgende meisje moet de prinses zijn. Sprookje dat herverteld wordt voor beginnende lezers.
Niveau de lecture
AVI E3, AVI 2, AVI 3
Titre
Joris en de draak : een legende ...
Auteur
Annemarie Bon 1954-
Dessinateur
Sandra Klaassen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2011
29 p. : ill.
ISBN
9789044330557 (hardback)

Commentaires

In de serie ‘Sprookjes opnieuw verteld’ verpakt Annemarie Bon bekende en minder bekende sprookjes in een AVI-kleedje. Een goed idee, want zo kunnen beginnende lezers hun geliefde sprookjes ook echt zelf lezen. Dit keer koos Bon voor de legende van Joris en de draak. Ze stripte deze legende tot een verhaal op AVI E3-niveau, zonder dat het daarbij aan spanning inboet. Bon is erg dicht bij de oorspronkelijke legende gebleven, ook al gebruikt ze alleen enkelvoudige zinnen en een- en tweelettergrepige woorden.
In een moeras nabij het land van heer Artan leeft een woeste draak. Bij elke volle maan wil hij een meisje. Als de inwoners daar niet voor zorgen, doodt hij meer mensen en spuwt hun huizen met zijn vuur in brand. Telkens weer wordt geloot welk meisje naar de draak wordt gebracht. Op een dag is de dochter van heer Artan, Morag, aan de beurt. Heer Artan is de wanhoop nabij. Hij laat zijn bodes mannen optrommelen die de draak durven te doden. De dappere Joris is een van hen…Lire la suite
In dit deeltje uit de serie 'Sprookjes opnieuw verteld'* gaat het om een bekende eeuwenoude legende, zodanig herschreven, dat beginnende lezertjes het zelf kunnen lezen. Een gevaarlijke vuurspuwende draak tiranniseert een koninkrijk door bij elke volle maan een meisje op te eisen. De dappere, eenvoudige Joris verslaat de draak voor de wanhopige koning Artan. Als dank krijgt Joris het koninkrijk en de dochter van de koning. Vlot geschreven verhaaltje in korte enkelvoudige zinnen met begrijpelijke één- en tweelettergrepige woorden, AVI-E3. De tekst op een witte ondergrond, gedrukt in duidelijk lettertype met gebruik van hoofdletters en leestekens, is gezet in fladderzetsel. De wisselende regellengte en de ruime marge zorgen voor een rustige bladspiegel. De sfeervolle goed bijpassende illustraties, zacht ingekleurd met aquarelverf, vullen de tekst goed aan. Een leuke aanwinst, prima zelf te lezen voor beginnende lezertjes die ruim een half jaar leesonderwijs hebben genoten. Ook geschikt …Lire la suite

Joris en de draak

De legende van Joris en de draak wordt hier op een wat gekunstelde manier naverteld met de bedoeling de tekst op een bepaald leesniveau te houden. In dit geval leesniveau AVI E3/CLIB 5. Het boekje is wel mooi geïllustreerd met zachte prenten die de verbeelding aan het werk zetten.
Het boek is geen hoogvlieger, maar het blijft een mooi verhaal. Het is eens iets anders voor de beginnende lezers dan de vaak saaie verhaaltjes die ze voorgeschoteld krijgen.

Suggestions