Livre
Néerlandais

De wolf en de zeven geitjes : een sprookje van de gebroeders Grimm

Annemarie Bon (auteur), Sandra Klaassen (dessinateur), Wilhelm Grimm (antécédent bibliographique)

De wolf en de zeven geitjes : een sprookje van de gebroeders Grimm

Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Moeder geit heeft zeven kleine geitjes. Op een dag gaat ze naar het bos. Dan staat de wolf voor de deur. Wat moeten de geitjes doen? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Niveau de lecture
AVI 2, AVI 3, AVI E3
Titre
De wolf en de zeven geitjes : een sprookje van de gebroeders Grimm
Auteur
Annemarie Bon 1954-
Dessinateur
Sandra Klaassen
Antécédent bibliographique
Wilhelm Grimm Jacob Grimm
Langue
Néerlandais
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2010
30 p. : ill.
ISBN
9789044325096 (hardback)

Commentaires

Annemarie Bon en Sandra Klaassen bewerkten onder de noemer ‘Sprookjes opnieuw verteld’ voor The House of Books drie sprookjes voor verschillende AVI-niveaus. De slagzin ‘drie leesboekjes voor beginnende lezertjes’ geeft al meteen de toon van de boeken aan: betuttelend en braaf. In de eerste titel, De wolf en de zeven geitjes, bestemd voor kinderen aan het einde van groep drie (in Vlaanderen het eerste leerjaar) wordt de lezer bij de hand genomen en krijgt een opgeleukt verhaaltje met illustraties die weinig toevoegen aan de tekst. De verkleuterde opzet blijkt al uit de flaptekst: ‘Je zult maar een geitje zijn. En dan komt de boze wolf die jou wil opeten. Wat fijn dat het kleinste geitje er is.’
In dit boek staat het jongste geitje Kleintje centraal, het enige personage dat een naam krijgt, wat ervoor zorgt dat jonge lezers zich met hem kunnen identificeren. Kleintje wekt bovendien meteen sympathie op en onderscheidt zich van zijn broertjes en zusjes door zijn intelligentie…Lire la suite
De auteur heeft en drietal bekende sprookjes* geschikt gemaakt voor beginnende lezers, op een drietal AVI-niveaus. Dit eerste boekje vertelt het sprookje van 'De wolf en de zeven geitjes' waarin de wolf de geitjes wil opeten als moeder geit naar de winkel is. Gelukkig is het kleinste geitje heel slim en verstopt zich in de klok. Het is geschikt voor kinderen die ongeveer een half jaar leesonderwijs hebben gevolgd, AVI-E3, maar is ook leuk om voor te lezen. Jonge kinderen kunnen op deze manier zelf met plezier sprookjes lezen. De tekst, in een duidelijk lettertype, is gezet in fladderzetsel en verlucht met mooie eigentijdse aquarelillustraties in zachte kleuren. De auteur heeft al meerdere succesvolle eerste leesboekjes op haar naam staan en samen met deze illustratrice de serie 'Mus en Muis'. De herschreven sprookjes zijn beslist een aanwinst voor beginnende lezers. Vanaf ca. 6,5 jaar.

De wolf en de zeven geitjes

Annemarie Bon herschreef drie sprookjes voor beginnende lezertjes, in oplopende moeilijkheidsgraad. ‘De wolf en de zeven geitjes’ is het makkelijkste uit het reeksje: het heeft leesniveau AVI E3 (voormalig AVI 2/3), zodat kinderen er al heel gauw zelf mee aan de slag kunnen. Het sprookje zelf is genoegzaam bekend, zodat het kind zich op het lezen kan concentreren en toch het verhaal kan blijven volgen. Maar niets belet je om het zelf voor te lezen, want ondanks beperkingen van taal en tekst blijft het bijzonder spannend, en slaak je stiekem een zucht van opluchting als het allemaal goed afloopt.
De illustraties van Sandra Klaassen ogen klassiek, maar passen zeer goed bij de sfeer. Bovendien kost het allemaal niet zoveel (EUR 6,95) zodat niets je belet je kind ook de andere deeltjes - ‘De nieuwe kleren van de keizer’ en ‘Aladdin en de wonderlamp’ - cadeau te doen.

Suggestions