Livre
Néerlandais

Juf is in de war

Anneke Scholtens (auteur), Pauline Oud (dessinateur)
het is laat. en juf is nog lang niet op school. hoe kan dat nou? waar is juf?
Sujet
Schoolleven
Niveau de lecture
AVI 1
Titre
Juf is in de war / Anneke Scholtens ; met tek. van Pauline Oud
Auteur
Anneke Scholtens
Dessinateur
Pauline Oud
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2005
[20] p. : ill.
ISBN
90-276-6086-7

Commentaires

Zwijsen bevestigt de slogan 'voor ieder kind een boek op maat': het eerste boekje van deze reeks sluit aan bij de eerste elf weken van het leesonderwijs. Het derde boekje sluit aan bij de eerste drie maanden leesonderwijs en het vierde bij de eerste vier maanden. De klinkers in het eerste boekje (dag poes) zijn gemakkelijker dan die van het vierde boekje in de reeks (juf is in de war), ook het aantal zinnen per bladzijde ligt lager bij het eerste boekje. Als extra ondersteuning komen telkens enkele staakwoorden uit het verhaal terug in de tekeningen.

Er werd niet enkel zorgvuldig werk gemaakt van de inhoud, ook over de vormgeving werd goed nagedacht. De boeken werden uitgegeven in een handig formaat en een stevige vormgeving. De kaft spreekt onmiddellijk aan met zijn leuke illustratie en de frisse kleuren die gebruikt worden. In de boekjes zelf vormen tekening en tekst één geheel, waarbij de tekst bovendien een stevig ondersteuning bij het lezen biedt.

In dag poes!…Lire la suite
Op een morgen komt juf te laat. Kees, Ien en Puk vragen zich af waar ze blijft. Ze blijkt de bus gemist te hebben; haar haar zit in de war, ze geeft de goudvis water in plaats van de roos, eet haar pen bijna op, maakt fouten in de sommen en tekent een mannetje in haar leesboekje. Uiteindelijk blijkt het om verliefdheid te gaan die, zoals de kinderen bij toeval ontdekken, collega Jaap door middel van een roos en een bijgevoegde brief heeft kenbaar gemaakt. Ieder beginnende lezer in groep 3 kan met dit boekje (AVI-M3) al aan de slag. Dat komt door de losse klankzuivere woorden (mkm-woorden) die in de illustraties staan en de relatief eenvoudige verhaalstructuur. De illustrator heeft jufs verwarring en verbazing met humor in beeld gebracht. Boven de kleurige, realistische illustraties staan per pagina zes tot twaalf regels tekst gedrukt. Het boekje past bij de Maan roos vis-versie van de methode Veilig Leren Lezen. Vanaf ca. 6 jaar.

Juf is in de war

Juf is er niet. De kinderen vragen zich af of ze ziek is. Wanneer ze toch komt opdagen doet ze raar. Ze zit met haar jas en pet nog aan en heeft haar bloes averechts aan. Ze kamt haar haar met een pen en ze let niet op. Ze is duidelijk in de war, want ze geeft de vis water in plaats van de roos. Ze kauwt op het krijt en maakt de som verkeerd. De kinderen begrijpen er niets van tot ineens 'mees' Jaap hen vertelt dat hij juf een roos gegeven heeft met een briefje: Jij bent lief! Zou juf verliefd zijn? Een boekje met Avi-1-leesniveau dat aansluit bij de Maan Roos Vis leesmethode van Zwijsen. Het leestechnisch aspect primeert hier, en toch komt er met de beperkte woordenschat een prettig verhaal te voorschijn, dat kan gelezen worden bij de eerste vier maanden leesonderwijs. In de illustraties staan losse woorden die eerst aan bod komen om te lezen, en daarna volgt het hele verhaal.

Suggestions