Livre
Néerlandais
Om de Aarde te redden van een levensvorm die het licht van de Zon aantast, wordt een bemand ruimteschip naar een ander zonnestelsel gestuurd.
Titre
Project Hail Mary
Auteur
Andy Weir
Traducteur
Frank Van der Knoop
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Project Hail Mary
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2021
560 p. : ill.
ISBN
9789401614078 (paperback)

Commentaires

Andy Weir - Project Hail Mary

★★★½

Sciencefictionlezers aller landen blazen op hun feesttoeters, want er ligt een nieuw boek van Andy Weir in de rekken - de man van de bestseller 'The Martian', die is verfilmd met Matt Damon als eenzame Marsbewoner. Nu ontwaakt een astronaut als enige overlevende op zijn schip met acuut geheugenverlies. Geen bijster originele plot, maar de uitwerking is even geslaagd als diepgaand.

Scifi-fanaten kunnen zich vreselijk ergeren aan ontoereikende research en feitelijke fouten, maar in dit boek zal zelfs de meest pedante nerd daar geen last van hebben: Weir heeft hallucinant veel huiswerk gedaan om elk detail te laten kloppen - geen sinecure in een monoliet van 560 pagina's. Die lengte is een stille getuige van zijn enorme zelfvertrouwen (of omvangrijke ego?), dat hem in zijn tweede boek zuur opbrak - 'Artemis' was relatief gezien veel minder sterk - en de lezer wordt ook tot een trager tempo gedwongen. De vele verklaringen van wetenschappelijke fenomenen maken …Lire la suite

In een niet al te verre toekomst wordt het licht van de zon aangetast door astrofagan, een levensvorm die ook energie kan verschaffen. Al het leven op Aarde zal verdwijnen. In het zonnestelsel Tau Ceti is de zon nog helder. Om de Aarde te redden, wordt het ruimteschip Hail Mary naar dit stelsel gestuurd. Van de drie astronauten overleeft alleen Ryland Grace de reis. Hij ontwaakt uit zijn coma en herinnert zich steeds meer dingen. Grace komt in contact met het buitenaardse wezen Rocky van de planeet Erid, met wie hij op unieke wijze gaat communiceren. Samen willen zij Erid en de Aarde redden; daarbij is veel durf en inventiviteit nodig. En zal Grace de Aarde ooit nog terugzien? De roman is een klassieke sciencefictionroman met veel flashbacks. Er worden veel technische beschrijvingen en wetenschappelijke uiteenzettingen gegeven. Aardig voor de nerds onder de lezers, maar het toch wel spannende verhaal wordt hierdoor enigszins afgeremd. Bestemd voor de wat meer geavanceerde liefhebbers …Lire la suite

À propos de Andy Weir

Andy Weir, né le 16 juin 1972 à Davis en Californie, est un romancier américain connu pour son roman Seul sur Mars. Il utilise parfois le pseudonyme Jack Sharp.

Enfance

Andy Weir naît et grandit en Californie. Son père est physicien, et Andy Weir grandit en lisant des auteurs classiques de la science-fiction comme Arthur C. Clarke et Isaac Asimov. À l’âge de quinze ans, il commence à travailler comme programmeur informatique pour les Laboratoires Sandia. Il étudie l’informatique à l’université de San Diego, sans obtenir de diplôme. Il travailla comme programmeur pour différentes entreprises telles que AOL et Blizzard, sur le jeu vidéo Warcraft 2 notamment,.

Analyse de l'œuvre

C’est dans …En lire plus sur Wikipedia