Bande dessinée
Néerlandais

Het raadsel van de kluis

Alexandre Astier (scénariste), Steven Dupré (dessinateur)
Geen goud meer in Kaamelott+ACE- Zijn de konvooien overvallen? Heeft iemand ze listig verduisterd? Arthur en zijn ridders stellen een onderzoek in en volgen het spoor van de ladingen terug naar het mijnwerkersdorp. Om het raadsel van de kluis op te lossen, moeten ze zich in de onheilspellende mijngangen wagen en op inbrekerspad gaan.
Titre
Het raadsel van de kluis
Scénariste
Alexandre Astier 1974-
Dessinateur
Steven Dupré
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L' énigme du coffre
Éditeur
[Plaats van uitgave onbekend]: Casterman, 2008
48 p. : ill.
Note
Gebaseerd op de gelijknamige Franse televisieserie
ISBN
9789030362227

Commentaires

Zoals de naam al doet vermoeden, is 'Kaamelott' een van de vele reeksen over het wedervaren van Arthur en zijn ridders. Deze bewerking springt echter behoorlijk in het oog. Het gaat nl. om een stripbewerking van een Franse tv-serie die de Ronde Tafel-saga louter als uitgangspunt neemt voor een slapstickachtige humoristische adaptatie.

In Frankrijk is de tv-reeks een gigantisch succes, en toen Alexandre Astier, de acteur die Arthur speelt, er stripscenario's van maakte, was de hype al even groot. Het was de Vlaming Steven Dupré die de opdracht in de wacht sleepte om dit universum in tekeningen te vatten. Doordat Astiers stripscripts lange verhalen vormen, verschillen ze nogal van de tv-serie, die uit vrij korte sketches bestaat.

In het eerste deel trokken de ridders ten strijde tegen De heerscharen van de dood (Wolfsprent 2007, nr. 2), een leger zombies. In De magische zetels (Casterman, 2008) bereidden de vikings een invasie voor, en wel met behulp…Lire la suite
De stripreeks 'Kaamelott' is een parodie op de mystieke Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel, spelend in de vroege middeleeuwen. In het derde deel van de reeks zijn de ridders Lancelot, Parsifal en Karadoc in de buitengewesten van het rijk een onderzoek gestart naar het verdwijnen van goudtransporten. Hun onderzoek wordt gehinderd door het ontwijkende gedrag van de opzichter van de mijn waaruit het pas gedolven goud is verdwenen. De ernst van de kwestie doet Arthur besluiten zijn onhandige ridders moreel te ondersteunen. De goudmijn geeft haar geheimen stukje bij beetje prijs. De ridders weten, meer per ongeluk dan bewust, het raadsel van de kluis en haar malafide beheerder op te lossen. De karakters van Arthur en zijn stuntelige vazallen zijn overtuigend uitgewerkt. De humor overheerst. Het verhaal staat bol van de absurde situaties, die door de tekenaar, werkend in een semi-realistische stijl, sterk worden uitvergroot. Deze persiflage op de Arthurmythe steekt de originele …Lire la suite

À propos de Alexandre Astier

CC BY-SA 3.0 - Image by FredLeo

Alexandre Astier, né le 16 juin 1974 à Lyon, est un acteur, réalisateur, humoriste, producteur, scénariste, compositeur, musicien et auteur français.

Il est notamment connu en tant que créateur, réalisateur et interprète principal (dans le rôle du Roi Arthur) de la série télévisée Kaamelott (2005-2009), dont une suite au cinéma, Kaamelott : Premier Volet, est sortie le 21 juillet 2021.

Il a également scénarisé et co-réalisé les films d'animation Astérix : Le Domaine des dieux (2014) et Astérix : Le Secret de la potion magique (2018).

Biographie

Famille

Il est le fils des comédiens Lionnel Astier et Joëlle Sevilla. Il est le demi-frère de Simon Astier, dont la mère est José…En lire plus sur Wikipedia