Commentaires

Jasper Gwyn woont in Londen en is een succesvolle romanschrijver. Als hij op een dag door Regent’s Park wandelt, krijgt hij ineens het besef dat wat hij elke dag doet om de kost te verdienen niet langer bij hem past. Thuisgekomen schrijft hij een artikel bestaande uit een lijst van tweeënvijftig dingen waarvan hij zich voorneemt om ze nooit meer te doen. Een van die dingen is boeken schrijven. Toch begint hij zich na verloop van tijd ongemakkelijk te voelen en krijgt hij last van de drang om te schrijven. Hij krijgt het vage idee dat hij het beroep van kopiist zou willen uitoefenen. Zijn leven verandert door twee gebeurtenissen. Hij ontmoet een dame die hem zegt dat hij zou moeten 'mensen overschrijven' en hij belandt in een kunstgalerie waarin hij een reeks portretten ziet die hem aan het denken zet. Zo komt hij op het idee om portretten te schrijven.
Mr Gwyn richt daartoe een atelier in die de juiste sfeer moet scheppen waarin hij kan schrijven. Alles moet kloppen: de ligging, …Lire la suite
Met de ragfijne novelle 'Zijde' verwierf de Italiaanse schrijver (1958) wereldfaam. Zijn werk werd en wordt overal vertaald. 'Mr. Gwyn' is het verhaal van een Engelse romanschrijver die stopt met het schrijven van fictie en kopiist wordt, een schrijver van portretten van mensen die hij geruime tijd, als een schilder, in zijn atelier observeert. Na verloop van tijd raakt de schrijver in een crisis, waarbij hij uit het zicht verdwijnt en werkelijkheid en literatuur een wonderlijk verband aangaan. Deze roman gaat over hoe dicht mensen tot elkaar kunnen naderen, over wat literatuur is, over de onmogelijkheid van direct contact. Het verhaal is raadselachtig en helder tegelijk, filosofisch en psychologisch. Verteltechnisch is het een fascinerend meesterwerk, hoogst origineel, zeer concreet en van een grote diepgang. Kleine druk.

À propos de Alessandro Baricco

Alessandro Baricco (prononcé : [a.les.ˈsan.dro ba.ˈrik.ko]), né le 28 janvier 1958 à Turin, est un écrivain, musicologue, présentateur de télévision et homme de théâtre italien contemporain.

Baricco est l'auteur de quatorze romans et d'une pièce de théâtre, mais aussi de nombreux essais (littérature, musique, société, philosophie, etc.), recueillis en une douzaine de volumes. La plupart sont traduits en de nombreuses langues (français, anglais, allemand, espagnol, russe, chinois, etc.).

Il a remporté de nombreux prix, dont le prix Campiello 1991 (finaliste), le prix Viareggio 1993, le prix Médicis étranger 1995 et le Prix Européen de l'Essai 2020.

Biographie

Après des études de philosophie et de musique, Alessandro Baricco s'oriente vers le monde des médias en de…En lire plus sur Wikipedia