Grote letter
Nederlands

De brief voor de koning

Tonke Dragt (auteur)

De brief voor de koning

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij raakt in een geweldig avontuur beland. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ridders
Titel
De brief voor de koning
Auteur
Tonke Dragt
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: XL, 2009
2 dl.
ISBN
9789046305829 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Eén van hen, Tiuri (16), hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij krijgt een verzoek om hulp en neemt een moeilijke opdracht over. Om die opdracht uit te voeren moet hij een gevaarlijke tocht ondernemen. Dit ridderepos met motieven uit de Keltische en Germaanse sagenwereld gaat niet slechts over helden en schurken, maar ook over mensen met goede en kwade kanten. De beeldende stijl en de illustraties van de schrijfster maken er een boeiend geheel van. Een klassiek jeugdboek. Identieke landkaart van het Rijk van Unauwen en het Rijk van Dagonaut voor- en achterin. Winnaar van de Griffel der Griffels tijdens de vijftigste Kinderboekenweek in 2004. De verfilming draaide zomer 2008 in de bioscoop. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta / Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten en zo kwam ze terecht bij uitg…Lees verder op Wikipedia