Boek
Nederlands

Wij zijn wegwerpkinderen

Thea Beckman (auteur)
+1
Wij zijn wegwerpkinderen
×
Wij zijn wegwerpkinderen Wij zijn wegwerpkinderen

Wij zijn wegwerpkinderen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Yvonne (ik-figuur), Marcus en Benito wonen al heel lang in een weeshuis. Als zij ontdekken dat hun ouders nog leven, besluiten zij hen op te sporen. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Wij zijn wegwerpkinderen
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 1982
151 p.
ISBN
90-6069-449-X

Besprekingen

Heel jong komen drie kinderen uit een gezin in een kindertehuis terecht. Als Yvonne (ik-figuur), Marcus en Benito wordt verteld dat hun ouders, hoewel gescheiden, nog leven, besluiten ze hen op te sporen. De confrontatie met de moeder, die afstand van hen heeft gedaan, is voor beide partijen een teleurstelling. "Hecht je nooit aan iemand" lijkt een devies geworden na omzwervingen van tehuis naar tehuis, totdat Yvonne, het oudste kind, na veel speurwerk haar vader ontmoet en beseft wat liefde kan betekenen. De tragiek van voogdijkinderen in een nuchtere vorm gegoten; een uitstekend verhaal zonder onnodige sentimentele overpeinzingen, dat door de oudere jeugd graag gelezen zal worden, zeker door de groep die deze situatie herkent. Kleine druk. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia