Boek
Nederlands

Triomf van de verschroeide aarde

Thea Beckman (auteur)

Triomf van de verschroeide aarde

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In het door de Honderdjarige Oorlog geteisterde Frankrijk van de 14e eeuw levert de jonge zanger-muzikant Matthis op zijn manier een bijdrage aan de strijd tegen de Engelsen.
Titel
Triomf van de verschroeide aarde
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2006
432 p.
ISBN
9789056377304

Besprekingen

Dit tweede deel uit een trilogie over de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland speelt zich af in een voor Frankrijk kritieke periode, waarin het falen van de adel bij de verdediging van het land een opstand van boeren en van de burgers van Parijs tegen hun heersers tot gevolg heeft. Niet de ridderlijke strijdmethode, maar het op resultaat gerichte oorlogvoeren zal de doorbraak in de oorlog betekenen. Tegen deze middeleeuwse achtergrond komt een groepje zangers/muzikanten naar voren die in denktrant en psychologisch inzicht hun tijd zo ver vooruit zijn, dat ze eigenlijk niet meer in het verhaal passen. Toch is het een historisch goed gedocumenteerd en boeiend boek, waarin de schrijfster door goed taalgebruik allerlei gebeurtenissen en personen beeldend weet op te roepen. Met een aanvullend overzicht, een literatuurlijstje en twee kaarten op de schutbladen. Omslagtekening in kleur van twee jongens bij een kampvuur. Deel 1 'Geef me de ruimte' en deel 3 'Het rad van fortuin'*…Lees verder

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia