Boek
Nederlands

Mijn vader woont in Brazilië

Thea Beckman (auteur)
+1
Mijn vader woont in Brazilië
×
Mijn vader woont in Brazilië Mijn vader woont in Brazilië

Mijn vader woont in Brazilië

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Dagboeken van een jongen en een meisje uit de brugklas, waarin zij over hun problemen schrijven: de jongen over zijn vriendin en zijn zwangere moeder, het meisje over haar onbekende vader. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Mijn vader woont in Brazilië
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 1982
100 p.
ISBN
90-6069-214-4

Besprekingen

Monique, brugklasleerlinge en dochter van een ongehuwde, werkende vrouw, verlangt naar een vader. Dan duikt haar vader voor het eerst in haar leven op . Hij is rijk, sportief en wil haar en haar meenemen naar zijn wereld in Brazilië, Rio de Janeiro. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven. Eerst vanuit de optiek van klasgenoot Albert-Jan. Hoe hij, in tegenstelling tot z'n middeklasse ouders over discriminatie, scheiding, openheid, etc. denkt. Daarna vanuit de gezichtshoek van Monique. Hoe zij de reacties van volwassenen op het een-ouder-kindzijn ervaart. Bedoeling van de schrijfster is te laten zien: ook de ongehuwde moeder en haar kind hebben recht op een volwaardige plaats in de maatschappij. Uitstekend geschreven, prettig boek dat z'n dertiende herdruk sinds 1974 beleeft. Als bezwaar zou kunnen worden aangevoerd dat het gesprek tussen man en vrouw over wel of niet trouwen in tegenwoordigheid van het kind wordt gehouden. Verder is het de vraag of de situatie van Monique, het enig…Lees verder

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia