Boek
Nederlands

De val van de Vredeborch

Thea Beckman (auteur)
+1
De val van de Vredeborch
×
De val van de Vredeborch De val van de Vredeborch

De val van de Vredeborch

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Tijdens de Spaanse overheersing in de 16e eeuw proberen de burgers van Utrecht Alva en zijn soldaten te verdrijven. Eén van hun leiders is Jan Jacobs van Leemputte.
Titel
De val van de Vredeborch
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 1988
251 p.
ISBN
90-6069-697-2

Besprekingen

Tijdens de Spaanse overheersing in de 16e eeuw proberen de burgers van Utrecht Alva en zijn soldaten te verdrijven. Eén van hun leiders is Jan Jacob van Leemputte. Het boek boeit direct en ademt een middeleeuwse sfeer. Erg goed wordt de tweespalt in Nederland beschreven, evenals de problemen in het gezin Van Leemputte zèlf (o.a. het huwelijk van de oudste dochter met een Spaans officier). Aangrijpend is het oorlogsleed met zijn slachtingen en plunderingen, maar ook de rol van sommige Nederlanders daarbij. Het verhaal eindigt abrupt: met de sloop van de Vredeborch. Door de grote zwartwitte overzichtstekening van de stad Utrecht in die tijd en de zodanige verdeling dat er per hoofdstuk (er zijn er 24) twee gebeurtenissen centraal staan, is het verhaal duidelijk. In een naschrift wordt het idee voor het boek uitgelegd. Tevens is achterin een summiere lijst met verklaringen van bepaalde woorden en begrippen opgenomen. Aantrekkelijke omslagtekening.

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia