Boek
Nederlands

De gouden dolk

Thea Beckman (auteur)
+1
De gouden dolk
×
De gouden dolk De gouden dolk

De gouden dolk

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Grote veranderingen vinden plaats in het leven van Jiri, de zoon van een Bourgondische smid. Eens zal hij een gouden dolk bezitten; daarvoor zal hij een lange, gevaarlijke tocht moeten ondernemen naar het Heilige Land.
Titel
De gouden dolk
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2004
232 p.
ISBN
9060695186 9789060695180

Besprekingen

Grote veranderingen vinden plaats in het leven van Jiri, zoon van een Bourgondische smid, als hij hoort dat hij eens een gouden dolk zal bezitten. Daarvoor moet hij deelnemen aan de kruistocht naar het Heilige Land. Als hij daar aankomt, komt hij geboeid te staan voor de man van wie hij eens gedroomd heeft: Nour-ed-Din, de bezitter van de gouden dolk. Onverwacht vrijgelaten keert hij terug naar zijn geboorteplaats in Bourgondië. Maar daar kan hij niet wennen aan de bekrompen leefwijze van zijn dorpsgenoten. Hij gaat naar Parijs om dit leven te ontvluchten en neemt de bij toeval in de buurt gevonden dolk mee. Een boeiend verhaal over het leven ten tijde van de tweede kruistocht. Een verhaal dat een duidelijk beeld geeft van het leven en denken in die tijd. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia