Boek
Nederlands

Over goden en reuzen : verhalen uit de Edda

Simone Kramer (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
+1
Over goden en reuzen : verhalen uit de Edda
×
Over goden en reuzen : verhalen uit de Edda Over goden en reuzen : verhalen uit de Edda

Over goden en reuzen : verhalen uit de Edda

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Spannende verhalen uit de Noordse mythologie over woeste reuzen, sluwe goden en mysterieuze werelden. De eeuwenoude Edda vertelt over het ontstaan van de wereld. Met waterverfillustraties in kleur. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Over goden en reuzen : verhalen uit de Edda
Auteur
Simone Kramer 1939-
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2014
153 p. : ill.
ISBN
9789021673202 (hardback)

Besprekingen

Simone Kramer, vooral bekend door haar hertellingen van verhalen uit de Griekse oudheid en uit de middeleeuwen, heeft zich nu aan Noordse mythologie gewaagd. Ze gebruikte de Proza-Edda van de IJslander Snorri Sturluson als bron. Qua vormgeving past het boek in de eerdere reeks mythologieboeken van Kramer. Ook deze bundel is voorzien van de zwierige aquarelillustraties van Els van Egeraat die de vreemde wereld weten op te roepen. Na de scheppingsverhalen kiest Kramer spannende verhalen over Freya, Thor en minder bekende goden, reuzen en dwergen, en ze sluit af met de ondergang van de wereld. De wereld volgens de Edda is een complex geheel, wat de namenlijst achterin beslist niet overbodig maakt. Toch zijn de verhalen na even doorzetten goed te volgen, vanwege de toegankelijke stijl en het terugkeren van personages en hun eigenaardigheden. Beslist een aanrader voor kinderen die van sprookjesachtige verhalen en nieuwe werelden houden, en die niet vies zijn van wat weddenschappen en gevec…Lees verder

Over goden en reuzen

Uit het grote Niets ontwikkelden zich na eeuwen en eeuwen de mistige ijswereld Niflheim en de vlammende vuurwereld Muspelheim met daartussenin een grote gapende leegte Ginnungagap. In deze werelden ontstonden de eerste levende wezens: de rijpreus Ymir en de oerkoe Aughumla die met haar melk de reus in leven hield. Uit de oksels van Ymir werden vervolgens nieuwe rijpreuzen gevormd, een man en een vrouw die zorgden voor een talrijk nageslacht. Na eeuwen en eeuwen likte de koe Aughumla nog een geweldige reus uit het ijs en tot diens nageslacht behoorden de eerste goden waarvan Odin, de Alvader, de belangrijkste is. De Goden creëerden uiteindelijk de mensen en een plaats voor hen om te wonen: Midgard. Zij zelf bevolkten een eigen woonplaats: Asgard. Om al dat fraais te kunnen maken, moesten de goden eerst de stokoude oer-reus Ymir doden zodat ze met delen van zijn dode lichaam de aarde vorm konden geven. De mensenwereld Midgard ommuurden de goden bij wijze van beveiliging met de wenkbr…Lees verder

Over Simone Kramer

Simone Kramer (Bodegraven, 9 juli 1939) is een Nederlandse auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze bewerkte diverse Griekse mythen en verhalen.

Biografie

Kramer werd geboren in Bodegraven als jongste in een gezin van acht kinderen. Haar vader was daar directeur op basisschool. Na haar lagere school bezocht ze het gymnasium. Vervolgens ging zij naar de muziekschool. Kramer werkte tijdens haar studie dagdeels als doktersassistente en verkoopster in een Warenhuis.

In 1966 ging ze werken voor de VARA. Eerst bij de muziekafdeling en vervolgens bij de filmafdeling. Ze vertaalde vele films en maakte hier verhalen over. In 1984 ging Kramer aan de slag als kinderboekenschrijfster.

Bibliografie

  • 2009 - De Griekse tragedies (Uitgeverij Ploegsma)
  • 2008 - Van Grote Beer en Orion (Uitgeverij Ploegsma)
  • 2006 - De omzwervingen van Odysseus (Ploegsma)…Lees verder op Wikipedia

Suggesties